Kat Mülkiyeti Yasası Madde 20 ve 31
Kat Mülkiyeti Yasasının 20.nci maddesinde aynen:
Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; (1)
Katılmakla yükümlüdür
Ve yine
Kat Mülkiyeti Yasasının 31.inci maddesinde aynen:
“Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir, fakat oya katılamaz” denilmektedir.
Sorularım:
33 Bağımsız Bölümden oluşan bir sitenin yönetim planında Ortak giderlere katılım başlığı altında “Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça” beyanına hiç yer verilmeksizin doğrudan kat maliklerinin giderlere hisse payları oranında katılmaları öngörülmüş ise, kat malikleri genel kurulu yönetim planı değişmeksizin farklı bir paylaşım şekline karar verebilir mi?
33 Bağımsız Bölümden oluşan ana gayrimenkulde 6 bağımsız bölüme sahip bir kat malikinin, maliki olduğu bağımsız bölümlerden 2 tanesini doğrudan ilgilendiren görüşmelerde, maliki olduğu, ancak konuyla doğrudan ilişkili olmayan diğer 4 bağımsız bölümü için oy kullanabilir mi?
Cevap: Kat Mülkiyeti Yasası Madde 20 ve 31
Birinci sorunuz: "aralarında başka türlü anlaşma" denen şey, yönetim planıdır.
İkinci sorunuz: Yüzde yüz emin değilim ama bence cevap evet. Kat maliki deyince genel olarak anlaşılan, 1 bağımsız bölümün malikidir. Bu durumda 6 bölümün malikini 6 malik olarak düşünmek doğru olur. 2 malik oylamaya katılamaz, 4 malik katılabilir. Bu kişi o 4 bölümü temsil için vekil tayin etseydi herhalde aklınıza bu soru gelmezdi?
1- Bina yönetim planına göre kat malikleri hisseleri oranında katılacak olup, tüm kat maliklerinin 3/5 oranı ile yönetim planı değiştirilmedikçe kural bu olacaktır.
2- KMK 31.ci maddede "kendisini DOĞRUDAN ilgilendiren kararlara katılamaz" kuralı, O kat maliki ile ilgili kararlar için geçerlidir. Yoksa en alt kattaki kişi çatı ile ilgili karar veremez değildir. Örneğin: O kat malikinin mülkiyet hakkına son verilmesi veya bir şey yapıp yapmaması konusundaki kararlara oy veremez. Yoksa her kat maliki ortak alanlarla ilgili oy verme hakkına sahiptir. Kanunu BİZZAT kendisi ile ilgili oylamaya katılamaz şeklinde algılamalısınız.
@admin düzeltme;
1- Bina yönetim planına göre kat malikleri hisseleri oranında katılacak olup, tüm kat maliklerinin 4/5 oranı ile yönetim planı değiştirilmedikçe kural bu olacaktır.
Bir kat malikinin birden fazla bağımsız bölüm sahibi ise kullanacağı oy sayısı toplam oy miktarının 3/1 'ini geçemez.