Kütük Aldıramamanın Dayanağı kanuna dava açma?
Son birkaç senedir 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanun ile kütük aldırma işlemi ortadan kaldırıldı.
Ben Ankara da dogup büyüdüm sonra Sivasa geldim.
Anne ve babamın kütügü buraya kayıtlı ve benimkide haliyle.
Babamın kardes ve akrabaları yüzünden ciddi sıkıntılar yaşadık manevi maddi.
Ensonki sıkıntıyı abim ve ben yaşadık.Sebep küçük amcamızın fişlenmiş olması ve sicilindeki problemler.
Babamız emniyet mensubuydu ve bizde o mesleği seçmek istedigimizde gayri resmi olaraktan abime 97 senesinde ve bana da 2009 senesinde girdigimiz polislik sınavında bu işin olmayacagı söylendi.
Ben olayı mahkemeye taşıdım ve şuan mahkeme sonuclanmak üzere.
Bu amcamın neden gösterildigi durumu kanıtlamam mümkün dedil elbette.Fakat buna akrabalarımdan şahitlik edebilecekler illaki bulabilirim.
Kütük aldırmanın engellendigi ilgili 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununu bu sebepleri göstererek iptal ettirmek gibi bir dava süreci başlatabilir miyim acaba?
Eğer bu mümkünse hangi mahkemeye başvurmam gerekir,masraf ne olur ve elbette süreç nasıl işler ne kadar zamanda sonuç çıkar?
Cevap verecek olanlara teşekkür ederim şimdiden.
Cevap: Kütük Aldıramamanın Dayanağı kanuna dava açma?
Mernis sistemi olduğunda kütük nakli yapılamaması durumu bana hiçbir zaman hukuki gelmemiştir. Bu konuda dava açılmasını destekliyorum. Zira kişi hak ve hürriyetine aykırı bir durum olması nedeniyle bu durum aynı zamanda Anayasaya aykırılıktır. Bir insan dileği nüfus müdürlüğüne nakil işlemi yapabilmelidir.
Tüm bilgilerin dijital ortamda tutulduğu mernis sisteminden sonra,
nufus kaydının bir başka ile alınmasının ne tür bir avantajı veya dezavantajı olabilir ki?
Sonuçta tüm bilgiler aynı kalacak, amca gene aynı amca, baba aynı baba, dede gene aynı dede, bu bilgiler aynen kalmayacak, sadece kaydın bulunduğu il A şehri iken B şehri olmayacak mı?
Aslında nüfus cüzdanlarından ve mernis veri tabanından "nüfusa kayıtlı olduğu yer" alanlarını çıkartmak mı gerek? Yoksa sağladığı bir fayda mı var? Örneğin adı soyadı baba adı ana adı doğım tarihi aynı olan iki kişiyi ayırmak için mi?
Nüfus kaydı denilen şey bence eskiden kalma bir alışkanlıktan ibaret. Artık nüfus kayıtları tek bir yerde tutuluyor, o da Mernis merkezindeki veri tabanı. Nüfusa kayıtlı olduğu yeri değiştirmek isteyenler, b e n c e o yerin isminden bir nedenle rahatsızlık duyanlardır (veya kökenini gizlemek isteyenler). Teorik olarak iki kişiyi birbirinden ayırt etmeye yetecek tek bir şey var, o da T.C. Kimlik Numarası'dır. Ama herhalde uygulamada kimlik numarasından haberi olmayan o kadar çok kişi var ki, pek çok şey gibi bu düzen de yürümüyor bu ülkede, o nedenle eskiden kalma alışkanlıklarımızı sürdürüyoruz. Kütük nakli, bu nedenle yapılmıyor olabilir.
Alıntı:
EnginTarhan rumuzlu üyeden alıntı
Nüfus kaydı denilen şey bence eskiden kalma bir alışkanlıktan ibaret. Artık nüfus kayıtları tek bir yerde tutuluyor, o da Mernis merkezindeki veri tabanı. Nüfusa kayıtlı olduğu yeri değiştirmek isteyenler, b e n c e o yerin isminden bir nedenle rahatsızlık duyanlardır (veya kökenini gizlemek isteyenler). Teorik olarak iki kişiyi birbirinden ayırt etmeye yetecek tek bir şey var, o da T.C. Kimlik Numarası'dır. Ama herhalde uygulamada kimlik numarasından haberi olmayan o kadar çok kişi var ki, pek çok şey gibi bu düzen de yürümüyor bu ülkede, o nedenle eskiden kalma alışkanlıklarımızı sürdürüyoruz. Kütük nakli, bu nedenle yapılmıyor olabilir.
Bölücülük yapmak isteyenlerin çıkardığı bir de safsata vardır: "Çingelenleri fişlemişler. Tüm çingenelere son rakamı çift olan TC kimlik numarası veriliyormuş. Böylece TC kimlik numarasına bakan kişi son rakamın çift olduğunu görünce o kişinin çingene olduğunu anlıyorumuş" ya da bunu Müslümanlar, Kürtler, Lazlar, v.s.... için, her türlü "bölücülük" amacına uygun özellik için duydum.
Halbuki TC kimlik numarasında teknik bir özellik (bana göre çok ciddi, böyle bir görevi alan bir kişinin asla yapmaması gereken bir hata) sebebi ile son rakam tek (1,3,5,7,9) olamaz.