Dedemdem babam ve kardeşlerine kalan ev !
Merhabalar arkadaslar dedem vefat etti ve üzerine olan ev 5 kişiye miraz kaldı ama henüz miras için kimse başvurmadı. Ben suanda babamın üzerine düşen payı nasıl alabilirim ? Diğer mirascılar ile muhattap olmak zorunda kalırmıyım ? Şimdiden tesekkürler
Cevap: Dedemdem babam ve kardeşlerine kalan ev !
Anneniz babanız hayatta mı? Başka kardeşiniz var mı?
annem ve babam hayatta bir tanede kardeşim var
Veraset ilamı çıkarılacak, sonra babanıza kalan payı babanızdan alırsınız hukuka uygun olarak..
Merhaba Sayın dikkat10,
Dedenizden kalan mirasa, babanız ve varsa amca/larınız vehala/larınız mirasçı olur. Bu kişiler olduğu için siz mirasçı olamazsınız. Babanız, noterden/bulunduğunuz yer Sulh Hukuk Mahkemesi'nden mirasçılık belgesi almalıdır. Bu belgede tüm mirasçılar ve miras payları belirtilir. Eğer anlaşma yolu varsa ev satılır anlaşma mümkün değilse, babanız veya diğer mirasçılardan biri ortaklığın giderilmesini dava ederek taşınmazın satışını isteyebilir. Böylece her bir mirasçı satıştan payı oranında hakkını alır.
Anlıyorum. Peki babam ve amcamlara kalan ev için hiç biri henüz başvuru yapmadı babam kendine kalan payı bana vermek istiyor ve diğer mirascılar ile muhattap olmak istemiyorç Bunun bir yolu varmı ?
Alıntı:
dikkat10 rumuzlu üyeden alıntı
Anlıyorum. Peki babam ve amcamlara kalan ev için hiç biri henüz başvuru yapmadı babam kendine kalan payı bana vermek istiyor ve diğer mirascılar ile muhattap olmak istemiyorç Bunun bir yolu varmı ?
Var,
ortaklığı sonlandırma davası açar, ev açık arttırmayla satılır, satış masrafları alınan bedelden düşüldükten sonra herkese payları hiiseleri oranında ödenir. Babanız da herkes gibi payını alır, isterse size verir.
Size verdikten sonra , diğer kardeşiniz muhtemelen mızmızlanır, ama babanız hayatta olduğu sürece bir şey yapamaz. Sonra bir gün hak baki olduğunda , mızmızlanan kardeşiniz ve annenizin, geçmişte babanızın size vermiş olduğu o evden elde ettiği para için mirastan mal kaçırma davası açma hakkı doğar.