Kredi veren banka suclu mudur?
ben 1100 tl maas bordrosuyla üc banka subesinden ayri ayri krediler cektim.bu krediler 36 ay vadeliydi.ve kredilerin bi aylik toplam taksitleri 1500 tl.bankalara bana 1100 tl maas bordrosuyla kredi verdikleri icin dava acabilir miyim? Yani kredi verirken bu konuda kanuni bi sinirlamaya tabiler mi? Teşekkürler
Cevap: kredi veren banka suclu mudur?
Kendi isteğiniz ve talebiniz neticesinde aldığınız kredilerin sorumluluğunu bankaya atamazsınız.Böyle bir şey söz konusu değil.
evet maasının %60 yada %70 kadar verebilirler. 2011 yılında BDDK müfettişleri bu konularda bankalara ceza kesti. Bu bankaların yönetmenliklerinde var. Davayı tüketici mahkemesinde açarsan bi sonuç alma ihtimalin olur. Eylülde böyle bir söylentide vardı "kredi skoru verilen kişinin kira gideri yoksa borçlanma oranı aylık gelirin yüzde 60’ına kadar çıkabilecek". Dönmeyecek krediyi göz göre göre banka veremez.
Sn. Damiler muhtemelen "3 ayrı kredi" ifadenizi gözden kaçırmış (banka şubelerinin aynı bankaya ait olmadığını varsayıyorum). Muhtemelen diyorum, çünkü bir bankanın kredi verirken başka bir banka tarafından verilmiş kredi olup olmadığını araştırması gerekip gerekmediğini bilmiyorum. Eğer gerekmiyorsa (bence gerekmiyordur) Sn. Damiler'in cevabından yola çıkarak, taksidi (1100 x %60 = 600) liradan fazla bir kredi varsa o cevap geçerlidir. Aksi halde her ay 1500 lira ödersiniz. Dava açarsanız da muhtemelen bankaya ceza verilir, size hiç bir yararı olmaz.
Bankadan kredi kullanmaya kalkan kişiler, farklı bankalarda kredi ve kredi kart risklerini, her bankanın gördüğünü bilirler. Banka bi kişiye geliri üzerinde kredi veremez. Hem dava aç hemde BDDK ya şikayet yazılabilir.
Alıntı:
iboxibo rumuzlu üyeden alıntı
ben 1100 tl maas bordrosuyla üc banka subesinden ayri ayri krediler cektim.bu krediler 36 ay vadeliydi.ve kredilerin bi aylik toplam taksitleri 1500 tl.bankalara bana 1100 tl maas bordrosuyla kredi verdikleri icin dava acabilir miyim? Yani kredi verirken bu konuda kanuni bi sinirlamaya tabiler mi? Teşekkürler
Alıntı:
damiler rumuzlu üyeden alıntı
evet maasının %60 yada %70 kadar verebilirler. 2011 yılında BDDK müfettişleri bu konularda bankalara ceza kesti. Bu bankaların yönetmenliklerinde var. Davayı tüketici mahkemesinde açarsan bi sonuç alma ihtimalin olur. Eylülde böyle bir söylentide vardı "kredi skoru verilen kişinin kira gideri yoksa borçlanma oranı aylık gelirin yüzde 60’ına kadar çıkabilecek". Dönmeyecek krediyi göz göre göre banka veremez.
İnsanoğlunun hayallerinden yola çıkma cesareti nedeniyle yeni tasarımlar, icatlar hayatımıza girmiştir sonuçta,
o davayı açıp , ilk olabilir, kazanırsanız da , kazancından çok daha fazla borçlanan pek çok kişiye faydalı bir şey yapmış olabilirsiniz. Ben öyle bir davayı kazanabileceğinizi sanmıyorum, ama az önce bahsettiğim o icatların tamamı için de pek çok kişi olumsuz fikirler belirtmiş olmasına rağmen, o mucitlerin hayalleri konusundaki inatları nedeniyle bugün uzaya çıkabiliyoruz, dünyanın en dip noktasına inmeye çalışabiliyoruz.
( Davayı açacaksanız, öncesinde dava masraflarını karşılayacak kadar birikim yapmanızı öneririm)