Araç kiralarken boş senede imza attım
Merhaba. 27.07.2014 tarihinde bir arkadaşım vasıtasıyla araç kiralaya bir şahıstan arkadaşıma güvenerek araç kiraladım ve ceza veya suç durumda ödemezsen senden almak için diyerek üzerine tc nomu ve adresimi yazdığı senede art niyetli olduğunu düşünerek rastgele kendi imzam olmayan başka bir imza attım.Aracı teslim ettiğimde fatura ve senedi istediğimde senedi 45 gün sonra vereceklerini ve bir rentecar firması olmadıklarını fatura istediğimde öğrendim.Elimde o tarihte araç kiraladığımı gösteren hiç bir belge yok.Fakat 4 tane şahidim var.Bundan 1 hafta önce senedi istedim ve getirdiği senet adıma düzenlenmiş ve imzamın benimle alakası olmayan bir senet asıl çakma imza attığım senet onlarda die düşünüyorum.bu senet benim değil dediğimde olur mu diyerekten itiraz ettiler.Bende sonuçta atmış olduğum imza benim imzam olmadığı için pek üstelemedim.Mesleğim gereği imzladığım bir sürü sigorta poliçesi var bizzat kendi imzam olan ve bunu destekleyen noter onaylı imza beyan namesi var.Beyannamenin tarihi dün tarihli ancak 2011 yılından beri imzaladığım poliçe fotokopileri durmakta.Bu konu hakkında senedi geçmiş tarih atarak işleme sokabilirler mi ? Senet işleme sokulur ise imzamın benim olmadığına itiraz etmem yeterli olur mu Yardım ve fikirlerinizi bekliyorum...
Cevap: Araç kiralarken boş senede imza attım
Tarihi yanlış yazmışım 26.08.2014 olacak.Çünkü bu tarihte arkadaşımın düğünü vardı Aydın sökeye gitmek için almıştım aracı.
Konu hakkında cevap verebilirmisiniz. ?
Kalem izi size aitse imza sizindir.Yani yanlış anlamadıysam siz kendi imzanızı attığınızda size ait, başkaca bir şekil veya kalem izi bıraktığınızda ise size ait değil diyorsunuz.Böyle bir şey olabilir mi.Öyle olsa her istemediği belgeyi(senet, icra evrakı, kredi alırken imzalanan sorumluluk belgeleri vs.) kişi başkaca şekille imzalayarak imza benim değil der çıkardı.Orada önemli olan evvela kalemin kağıtta oluşturduğu iz ve karakteristik çizgiler.Bunu ister imza atın, ister adınızı yazın, ister rastgele bir paraf atın.Bir itilaf durumunda ADLİ TIP incelemeye alır ve o el izinin size ait olduğu ortaya çıkar.Eğer iş ona gelirse de inkar tazminat masrafı faizi vs. derken olası borç iki katına çıkar.Durumunuza cevap vermek yerine öncelikle ''kendi imzamı atmadım başkaca bir şekilde imza attım sonuçta benim imzan değil'' şeklindeki yaklaşımını yaptığım işte de sürekli imza atıyorum ve kullanıyorum diyen birinden duymak baya şaşırttı beni.
Öyle olsa hemen bir Bankaya koşar 100bin TL kredi çeker, iş imzaya gelincede her zamanki imzam yerine başkaca bir şekil karalar aynen devam ederdim:)
Sahte imza demek; O imzanın o kişinin elinin ürünü olmaması demektir. Bu nedenle başkasına ait bir imza atmak veya farklı bir imza atmak kişiyi hukuki sorumluluktan kurtarmaz. (İmza incelemesinde sizin olup olmadığı ortaya çıkar).
Olayınızda araç kiralama firmasına (veya kısaca senedi verdiğiniz firmaya) senedi iade etmeleri ve 3.kişilere ciro etmemeleri, aksi takdirde hukuki ve cezai sorumluluğuna katlanacakları şeklinde bir ihtarname göndermeniz önemli. İhtarnamede taraflarına borçlu olup, olmadığını varsa miktarını da bildirmelerini ihtar edin.
Bu senet kullanılıp, icraya verildiği takdirde ise kısaca bedelsizlik davası denilen menfi tespit davası açıp, senetten dolayı borçlu olmadığınızı ispat ederseniz borçtan kurtulursunuz ancak uzun ve masraflı bir süreç olacaktır.
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.Aracı kiraladığım yer bir firma bile değil 3 4 tane arabası olan bir sahışmış bunuda fatura istediğim zaman öğrendim.Şimdi elimde onların sizin senediniz diyerek geri gönderdiği senet elimde bununla herhangi bişey yapabilirmiyim. Yada piyasada böyle imza bir attığım boş senet olabileceğinden şüphelendiğimi ve bu herhangi bir işleme konduğunda borcum olmadığına dair delil teşkil edebilecek ne yapmalıyım.
Avukat bey size ne yapmanız gerektiğini söylemiş. İhtarname çekmelisiniz. En azından senedi iade ettik demelerine rağmen ileride ortaya çıkarsa elinizde delil olur. Senedin ciro edileceğinden veya icraya verileceğinden eminseniz o zaman "icra takibi öncesi menfi tespit davası" denilen davayı açmak durumundasınız.