Bilirkişi Tespiti İlginç Olay?
Merhabalar;
Bu bölümü kısa geçicem Mal sahibi öldükten sonra Mirascılarına geçen Dükkanlar için kira tespitine geldiler fakat bilirkişi 5 dakika durmadan hemen kiracıya ve davacı tarafa kağıt imzalattı ve bilir kişi isteyen davacı taraf ücreti burada ayaküstü kendilerine verdiler sonra gittiler?
Soru 1: Bilirkişi gelincemi ücret kendisine veriliyormu yoksa rüşvet olayımı var?
Soru 2: Bilirkişi Diğer İşyerlerini Gezip Resmi Emsal (Dekont) Belgelerine bakmak zorunda değilmi kendi kafasına göre yazıp çizebilirmi?
Soru 3: Bilirkişi Geldiğinde Ne Gibi Sorular Sormalıyım Ne Almalıyım Kendisinden Belge vb..
Cevap: Bilirkişi Tespiti İlginç Olay?
Anladığım kadarıyla yazınızda bahsettiğiniz kiracı davalı, mirasçılar ise davacı.
Kiranın mirasla murisle alakası yok. Kira sözleşmesi aynen devam eder. Burası bana miras kaldı ben zam yapıyorum ile olmaz.
Sorularınıza gelince,
1. Bildiğim kadarıyla bilirkişi ücreti mahkeme tarafından ödenir (bilirkişi isteyen taraf mahkemeye peşinen öder). Ancak, avukat olmadığım için %100 eminim diyemem. Yine de, rüşvetin her iki tarafın olduğu bir ortamda verilmesini pek akıllıca bulmuyorum. Taraflardan hiç olmazsa birine imzaladığı kağıdın ne olduğunu, bilirkişiyle ne konuştuğunu sorarsanız belki bütün sorularınızın yanıtını alabilirsiniz?
2. Adı üstünde, "bilir"kişi. Hiç bir şeye bakmak zorunda değil. Kendi kafasına göre yazıp çizer, hakim de isterse kabul eder, istemezse etmez.
3. Bilirkişiye merak ettiğiniz her şeyi sorabilirsiniz ama esas soruları soracak olan (eğer isterse), bilirkişidir. Bilirkişi gelir, tesbit yapar, raporunu hazırlayıp mahkemeye verir. Davacı ve davalı ile muhatap olmaz (istisnalar olabilir). Size de hiç bir belge vermek zorunda değildir.