Tamiri 30 günü geçtiğinde yeni araç istenebilir mi?
Merhaba,
3 avukat ile görüştüm ancak tüketici hakları alanında doyurucu cevap alamadım.
Kısa özet:
7.11.2012 de bir araç aldım ve 2014 yazında otomatik vitesteki arıza nedeniyle garanti kapsamında 3 defa servise verdim.
İlkinde 38 iş günü (devir daim pompası ve şanzıman değişti),
2. sinde 14 iş günü (başka şanzıman aksamları değişti) ve
sonuncusunda günü birlik olarak servis verdik.
Sorunumuz azalsada halen devam ettiğinden yenisi ile değişim talep ettik. Çektiğimiz ihtarname 10 Kasımda distribütöre ulaştı ama bugün itibariyle hala yanıt vermediler.
Soru şu: Araç ilk serviste 38 iş günü (46 gün) serviste kaldı ancak 4 defa aynı arızadan servise gitmedi. Soru 1:Davayı kazanma ihtimalimizi yorumlayabilir misiniz?
3 avutakın da yorumlayamadığı şu konu oldu:
Bir önceki garanti belgesi yönetmeliği (değişiklik yapılması dair yönetmelik, 24 Nisan 2011 Tarihli Resmi Gazete, Sayı: 27914 değişikliği ile birlikte) der ki
MADDE 8 – a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört (ş.abacı) defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,”
b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi,
durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.
"Azami sürenin aşılması" kapsamında dava açar ve kazınırız diye düşündük ama avukatların sanırım uzmanlık alanları farklıydı ki, kesin bir yorum yapamadılar. Soru 2: Biz aracı uzun süren ilk servis sonrası iki defa daha tamire verdik. Bu durum süreci etkiler mi
Cevap: tamiri 30 günü geçtiğinde yeni araç istenebilir mi
İade edilse de 2012 model ikinci el SAĞLAM bir araç fiyatı çıkabilir.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
İade edilse de 2012 model ikinci el SAĞLAM bir araç fiyatı çıkabilir.
Cevap için teşekkürler.
Ne kastettiğinizi anlayamadım.
- - - Updated - - -
Yenisi ile değişim talep ettik. Davayı kazanma şansımız nedir?
Ayırca kaybedersek ödemek zorunda kalacağımız toplam ücret yaklaşık ne kadar olur?
Şunu demek istedim:
Siz 2012 yılında bir telefon alsanız ve garanti süresinde bozulsa, süresi içinde tamir olmasa, faturada yazan parayı geri alırsınız.
Ama bir otomobil aynı durumda olursa faturada yazan parayı alamıyorsunuz. 2 sene kullanım bedeli kesiliyor.
Alıntı:
Şunu demek istedim:
Siz 2012 yılında bir telefon alsanız ve garanti süresinde bozulsa, süresi içinde tamir olmasa, faturada yazan parayı geri alırsınız.
Ama bir otomobil aynı durumda olursa faturada yazan parayı alamıyorsunuz. 2 sene kullanım bedeli kesiliyor.
Yanıt için teşekkür ederim. Gözden kaçmış sanırım:
"...yenisi ile değişim talep ettik...." diye yazmıştım. Para iadesi istemiyoruz kısaca.
Nasıl yorumlarsınız? Kazanma şansımız nedir? 3 avukattan da doyurucu yorum alamadık. Hani önce burada sorsam diyecekler ki bir avukata danış.
Ben yetinmedim 2 si tanıdık 3 ayrı avukatla görüştüm. Yani üzerime düşeni yaptım :)
Artık forumdan bir hukukukçu cevap versin diye bekliyorum ama kaç gündür yanıt yok.
Ne sonuç çıkacağını öğrenmek istiyorsunuz ancak bunu sonuç çıkmadan öğrenemeyeceksiniz. Avukatlar da ancak size tahminde bulunabilir. Bunu yaparken de temkinli olurlar. Bu yüzden "şu dava nasıl sonuçlanır" türü sorulara cevap alamazsınız, alsanız da tahminden öte değildir.
Yeni araba verildiğinde de 2 senelik kullanım bedeli talep edilebilir. Aklınızda olsun.
Alıntı:
Ne sonuç çıkacağını öğrenmek istiyorsunuz ancak bunu sonuç çıkmadan öğrenemeyeceksiniz. Avukatlar da ancak size tahminde bulunabilir. Bunu yaparken de temkinli olurlar. Bu yüzden "şu dava nasıl sonuçlanır" türü sorulara cevap alamazsınız, alsanız da tahminden öte değildir.
Yeni araba verildiğinde de 2 senelik kullanım bedeli talep edilebilir. Aklınızda olsun.
Yenisi ile değişimde kullanım bedeli olmuyormuş, onu öğrendim.
Diğer taraftan her tür davada kesin bişey söylemek imkansız. Ancak şu olursa bu olur. Bu ihtimalle de böyle olur gibi bir ihtimal ve yol haritası olur. Fakat her avukatın, bir uzmanlık alanı var. Doktorlarda olduğu gibi diploma olarak olmasa da bu, tecrübe ve ilgi alanı olarak güçlü oldukları yönler var. Bu durum o avukatların kötü ve bilgisiz olduğunu göstermiyor. Sadece benim görüştüğüm avukatlar tüketici hukuku konsunda yoğunlaşmamış.
Burası vasıtası ile de bu alanda güçlü olan bir avukata rastlamayı umdum ama nafile.
Bu arada dava açıp kaybedersem yaklaşık neye mal olur bilen var mı?
Sitem olsun istemiyorum ama hiç mi bilgi verebilecek yok gerçekten??
AYNI arıza olması gerekmiyor. Aynı yıl içinde ve garanti süresinde dört arıza değişmeyi gerektirir.
Ama ilk seferinde "30 iş günü aşıldı" diyebilirdiniz. Alıp kabul etmişsiniz. Bunu öne sürmeniz bence mantıklı değil.