Kİra zammi nasil yapilir ?
Merhaba, Herkese iyi günler;
21.06.2012 tarihinde bir çay ocağı satın aldım, Dükkanda bulunan 20 yıllık kiracısına 26.06.2012 tarihinde kendisine dükkanın yeni sahibi olduğumu, eski mal sahibi ile olan 10 yıllık, kontratının 01.09.2012 tarihinde dolduğunu bu tarihten itibaren dükkanı boşaltmasını, dükkanı boşaltana kadar geçen süre içerisinde ki kiraları da atacağı hesap numarasını kendisine bildiren bir ihtarname çektim. mahkememiz 2 yıl 5 aydır devam etmektedir. Ve benim ile de yapılmış bir kontratı bulunmamaktadır. Eski mal sahibi ile yaptığı kontratın süreside 2 yıl 3 ay önce dolmuştur. ve bu kontrat da yıllık % 70 oranında zam yapılacaktır maddesi var.
Sorum : Bu geçen süreler içerinde kiracı aylık 380 TL tutarında kira bedeli yatırmıştır. Ve 2 yıl 5 aydır bu tutar hiç değişmedi. şimdi ben geriye dönük yapılmayan zamları hesaplayıp kendisine ihtar Çekeceğim.
1-) Geriye dönük yapılmayan zamları alma hakkım varmıdır.
2-) Böyle bir hakkım var ise, Bu tutarı hesaplar iken tefe-Üfe oranını mı baz alacağım yada burası İş yeri olarak geçtiği için, eski mal sahibi ile olan kontrat'da yazılı olan %70 oranındamı zam yapılacaktır. (6217 md. gereğince iş yerlerinde kira artışı serbest bırakılmış bizim aramızda bir kontrat söz konusu olmadığı için ben hangi tutarı baz alacağım.)
Cevap: Kİra zammi nasil yapilir ?
Kiranın arttırılması talebi geriye doğru yürümez. Ayrıca kira arttırım talebi yapıldığında malsahibinin ihtiyaç nedeniyle açtığı dava reddolunur. Çünkü amacın arttırım olduğu, tahliye olmadığı düşünülür.