15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı alabilir miyim?
Merhaba,
09/09/2011 tarihinde başladığım iş yerimden ayrılmak için 13.10.2014 tarihinde aşağıda yazılı istifa dilekçemi verdim ve 08 haftalık ihbar süresi içinde çalışıyorum.Bir arkadaşımın bilgilendirmesi üzerine 15 yıl 3600 kuralına göre kıdem tazminatı alabileceğimi söyledi. SGK'dan 21.11.2014 tarihinde ''Kıdem Tazminatı Esas Yazısını '' aldım. (17 yıl ve prim ödeme gün sayısı 4200)
Ancak malesef sonradan öğrendiğim için istifa dilekçem yaşlılık aylığı almak için yazılan istifa dilekçesi olmadığından SGK'dan aldığım yazıyı versem ve buna göre istifa etmek istediğimi bildirsem kıdem tazminatı alabilmek için hala bir şansım var mıdır yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
İşveren zaten daha önce istifa verdiğim için kabul etmez ise yeni bilgim olmasından dolayı burada işçiyi korumaya yönelik bir dava açma hakkım var mıdır?
Saygılarımla,
05.09.2011 tarihi itibariyle Pazarlama Departmanında başlamış olduğum ve ‘’Pazarlama Müdür Yardımcısı’’ olarak sürdürdüğüm görevimden şahsi gerekçelerimle 05.12.2014 tarihinde ayrılmak istiyorum.Firmanızda çalıştığım sürenin hem kariyerim, hem de kişisel ve profesyonel gelişimim açısından çok faydalı ve verimli olduğunu belirterek, teşekkürlerimi iletiyorum. Çalıştığım süre içinde, ben de firmanıza olumlu katkılarda bulunmayı başardığımı umuyorum.İstifamın kabulünü ve gereğinin yapılmasını arz ederim..
Olması gereken:
İş Yerine Vereceğiniz İstifa Dilekcesi
………………………….
…………………………………………………….Şirketi’ne/Müdürlüğü’ne
Şirketinizde …………/…………../………………tarihinden bu yana ………………..sigorta sicil numarası ile ve …………………………TC Kimlik numarası ile 4/A kapsamında sigortalı olarak çalışmaktayım . 1475 sayılı iş kanunun 14.maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği………/…………../…………….. tarihi itibariyle , 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün pim ödeme süresini tamamladım. Yaşlılık aylığı almak için işyerinde ayrılıp yaş şartını tamamlamayı bekleyeceğim.
Bu nedenle işyerinde iş sözleşmesini sona erdirerek ayrılıyorum.
1475 sayılı iş Kanunun 14.maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği tarafıma kıdem tazminatımın verilmesini ;
Arz ederim
ADRES: Ad Soyadı-İmza
Cevap: 15 yıl 3600 gün kıdem tazminatı alabilir miyim?
Tamamen çalıştığınız yerin insiyatifine kalmış bir durum bu. İstifa ile emeklilik nedeniyle istifa arasında çok fark var. Uygulamada kötüniyetli olarak önce istifa edip, sonra emeklilik nedeniyle istifa ettiğini iddia ederek dava açan çok kişi var.