İşe iade davası sonunda kazanılan alacaklar
Herkese merhaba,
İşe iade davasını kazandım ve karar yargıtayca onandı. İş mahkemesi tarafından 5 brüt+4 net maaş tazminata hükmedilmişti. Geriye dönük haklar, faiz ve diğer tüm faktörler düşünüldüğünde, alacağım rakam tam olarak hangi başlıkları içerecek acaba? Bilgisi olanların paylaşmasını rica ediyorum. Şimdiden teşekkürler...
Cevap: İşe iade davası sonunda kazanılan alacaklar
Çıktıktan sonraki ilk 4 ay çalışmışsınız gibi sayılır. İşveren sizi işe de alabilir isterse. Alırsa 5 maaş olan kısmını alamazsınız. Tazminat adıysanız iade edersiniz.
İşe almazsa tazminatınız da kalır, 4+5 ayı da alırsınız
Teşekkürler Şenol Bey. Dava süreci birbuçuk yıl. Bu durumda; 5 brüt ve 4 net maaşa geçmişe dönük olarak faiz uygulanır mı acaba? Ayrıca, 4 aylık Sgk primini de işverenin ödemesi gerekmez mi?
İlk 4 aylık süre , sanki çalışmışsınız gibi kabul edildiğinden , işveren normal ücret alırken ne şekilde hesaplayıp ödüyorsa aynı şekilde ücretinizi öder. Yani SGK primlerinizi de ödeyecek elbette. Karardaki 4 net maaş denen şey budur.
Faiz konusunda ise,
kararın kesinleşme tarihi itibariyle o alacaklar doğmuştur, dönülebilecek en eski tarih ancak kesinleşmiş karar tarihi olabilir.
Teşekkürler Erdoğan bey. İyi çalışmalar dilerim...
İşe iade davalarında bir gariplik yok mu?
- Sadece 4 aylık ücret ödenebiliyor.
- Bu davalar senelerce sürüyor,
Dava sonuçlandığında işçi işe dönmek zorunda.
Dönmese aldığı tazminatı geri ödemek zorunda. Çünkü istifa etmiş olacak.
Dönerse mevcut işinden olacak. Gittiği yerde mobbing e maruz kalacak ve istifa etmek zorunda kalacak. Ya da işverenin bir kumpası ile tazminatsız gönderilecek.
Eğer 4 aylık ücret ödeniyorsa, 4 aydan sonra işçi başka işe girdi ise işverenin işe davet hakkı olmamalı.
Merhaba,ıscı ıse dönmek zorunda degıl bıldıgım kadarıyla, dava acılarak tazmınatların odenmesı saganabılır yada tazmınat hakkından vazgecılerek, ıssız gecen sure ıcındekı odenmeyen maaslar odenır ve ısa ıade davası acılır( tabı davayı kazanmanız durumunda bu bedel odenır) ama ıse ıadelerde dedıgınız gıbı mobbıbg ıle karsılasmanız olası bu nedenle ben yazmınat ve maasları odettırıp,aynı ıse donulmemesı kanaatındeyım
Yani, işsiz geçen süreye ilişkin maaş toplamı talep edilebilir mi? Örneğin; benim davamda 5 brüt + 4 net maaş işe iade alacağı kararı verildi. "Ben bu tazminatı istemiyorum. Onun yerine dava süresince hak kazandığım maaşlarımı verin." diyerek işe iadeyi kabul etmeme hakkım var mı?
Evet var,, ıssız gecen sure ıcındekı maasınızı talep edebılırsınız,ve haklı fesıh dogmus olacagı ıcın tazmınatıda alırsınız ve ıse gerı donmeyebılırsınız,cunku dondugunuz zaman sızı kuvvetle muhtemel bazı zorluklar beklıyor olacak,genede avukatınıza danusmakta fayda var ben hukukcu degılım,sadece bu konuyu yasıyor olan bır vatandasım
Gecmıs olsun
Teşekkürler. Ancak, o şekilde bir talepte bulunursam mahkemenin karar verdiği 5+4 maaştan daha fazla bir para alıyorum. Benim işime gelir. Yine de o şekilde bir hak yok gibi geliyor ama yine de danışmak lazım tabi.