Kiraci tahliyesindeki sure
Merhaba,
30 Eylul 2014'te icinde kiraci bulunan bir daire satin aldim. Eski mal sahibiyle yapilan sozlesme 1 Aralik 2014'te sona eriyor. Kiraciya 7 Ekim 2014'te noterden evi satinaldigimi, kira bedelini yatiracagi banka hesap numarasini ve halefiyet geregi kira sozlesmesinin bitiminde tahliye talebimi bildirdim.
Tahliye davasi icin yine de 6 aylik sureyi beklemem mi gerekir, 1 Aralik'tan sonra tahliye davasi acabilir miyim? Yanitlariniz icin simdiden tesekkur ederim.
Cevap: Kiraci tahliyesindeki sure
O kiracı ben olsaydım ve çıkmayarak sizi zor durumda bırakmak isteseydim kiralarımı bankaya ödemeye devam eder, yıl başında kanunun ön gördüğü kira zammını yapar, ancak çıkmazdım. İster yıl başında ister 6 ay sonra dava açıldığında gönderdiğiniz ihtarnamede "en az 6 aylık süre" bildirmediğinizden geçersiz olduğunu öne sürerdim. Dolayısı ile hiç ihtarname göndermemişsiniz durumuna düşer ve taşınmaza ihtiyacınız olduğu gerekçesi ile tahliye gibi zor bir sürece sokarak mahkeme sonuçlanana kadar muhtemelen senelerce oturmaya devam ederdim. En kötü ihtimalle geçersizlik kabul edilmez, o zaman da tahliye davasının sonucuna göre hareket ederdim.
"En az 6 aylik sure" ihtarnamede konu edildi. İlginize tesekkur ederim.
7 Ekim 2014'te çekti iseniz, 1 Aralık 2014'te tahliye istedi iseniz, keşide ettiğiniz gün tebliğ edilmiş olsa dahi, 2 aydan az bir süre vermiş olmuyor musunuz? 6 aylık süre verdi iseniz tam olarak ihtarname ve tahliye talebi tarihleriniz nelerdir?
Malin iktisap tarihi 30 Eylul olunca, 30 Mart 2015 6 aylik surenin bittigi tarihe tekabul ediyor. Borclar kanunu 351'e gore 6 aylik sureden once, sozlesme suresi doldugu icin bu maddeden yararlanabilir miyim diye dusunuyorum. Buna gore de tahliye tarihi, 01 Aralik 2014 oluyor. Sozlesmenin yenilenmecegini ve tahliye talebinin 1 ay onceden ihtar edilmesi gerekmiyor mu. 2 aylik sure mi verilmeli sizin dediginize gore. Ilginize cok tesekkur ederim.
Merhaba
Ben de 15.10.2014 tarihinde de bir yazlık aldım.İçinde oturan( kira kontratı olmadan 3 yıldır yazları oturuyor. 2 yıl kirasını ödedikten sonra, son 1 yıldır kirasını ödemeden oturuyormuş) kiracıya evi satın aldığımızı 15 gün içinde evi boşaltmalarını istedik. Tamam diyerek bizi oyaladı.Kendisi şu an yazlık konumundaki bu evde oturmamakla beraber yakın başka bir şehirde yaşıyor.
5.11.2014 tarihinde Noter aracılığıyla yasal süre olan "6 ayda çıkması ve bu süre zarfında kira bedelini iban numaramı " koyarak , birinin aracılığıyla bulduğum mernis adresine hızlı bir ihtar gönderttim.
Ancak 14.10.2014 de postacının "mahalle muhtarından soruldu taşınmıştır"ibaresiyle notere iade ediliyor.Bunun üzerine bulduğum işyeri adresine aynı ihtarı tekrar hızlı gönderttim.Ancak şimdi de adresin sokak numarası değiştiğinden iade edildiğini öğrendim.
Bu arada kişinin bağlı bulunduğu muhtarı arayarak postacının bu taşınmıştır ibaresini neye dayanarak yaptığını sorduğumda Kişi kendisine böyle bir şahısı sorulmadığını olsaydı kendi kaşe ve imzasının olacağını söyledi.Bu kişiye bait başka icra kağıtlarının kendisin de mevcut olduğunu da bir şekilde söyledi.
Bu durumda 1 aylık ihtar çekme süremi kaybetmiş mi oldum?İhtarım geçersiz mi
25 yıllık kazancımla aldığım çok mütevazi bir evin böyle işgal edilmesi karşısında ne yapabilirim.?
2 ay kira ve aidat ödemeyince ihtar çekilmesi gerekiyormuş ben ulaştıramadıktan sonra neye yarayacak .?
Bu durumda ptt nin sorumluluğu nedir?
Önerilerinizi ve desteklerinizi bekliyorum hiç huzurum kalmadı.şimdiden çok minnetarım