İş saatleri ve işten çıkarımla tazminat alacaklar?
Merhaba iyi forumlar. Özel sektörde ihraçat personeli olarak çalışmaktayım. Sizlere sorum ise ben haftanın 6 günü çalışmaktayım hafta içleri 09:00/19:00 cumartesi ise 09:00/14:00 dür bu saatler iş kanununa göre 45 saat olan çalışma saatimi her hafta 10 saat olarak aşmaktayım. Şirkette bulunan işe giriş ve çıkış saatlerindeki yüz okuma sistemindeki verileri kullanarak işten çıkarıldığımda bu bilgiler dahilinde 1 senedir fazla çalışmamın mesai ücretlerini alma hakkım var diye biliyorum yalnız bunun için ne yapmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler
Cevap: İş saatleri ve işten çıkarımla tazminat alacaklar?
Sabah saat 9'dan akşam 7'ye kadar yemek yemeden çay içmeden mi çalışıyorsunuz?
Bu, iş kanununa aykırı. En azından 1,5 saat kadar yemek ve dinlenme molaları olmalı. Bu durumda hafta içleri 8,5*5=45 saat yapar. Hafta sonu da yemek ve dinlenme çıktığında 3-4 saat yapar. Eğer asgari ücret veya çok az daha fazla alıyorsanız veya sözleşmenizde fazla mesailerin ücrere dahil olduğu yazmıyorsa bunu talep edebilirsiniz. Ancak öncelikle böyle bir hakkınızın olup olmadığını iyice irdeleyin. Aksi halde mahkeme masrafları ve karşı tarafın avukatlık ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Cevap: İş saatleri ve işten çıkarımla tazminat alacaklar?
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Sabah saat 9'dan akşam 7'ye kadar yemek yemeden çay içmeden mi çalışıyorsunuz?
Bu, iş kanununa aykırı. En azından 1,5 saat kadar yemek ve dinlenme molaları olmalı. Bu durumda hafta içleri 8,5*5=45 saat yapar. Hafta sonu da yemek ve dinlenme çıktığında 3-4 saat yapar. Eğer asgari ücret veya çok az daha fazla alıyorsanız veya sözleşmenizde fazla mesailerin ücrere dahil olduğu yazmıyorsa bunu talep edebilirsiniz. Ancak öncelikle böyle bir hakkınızın olup olmadığını iyice irdeleyin. Aksi halde mahkeme masrafları ve karşı tarafın avukatlık ücretlerini ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Belirli bir yemek molamız yok 12 ile saat 3 arasında şirketin kendi yemekhanesinde yemeğimizi yiyip tekrar işe dönüyoruş ve maaş olarak ne 1300+80 agi alıyorum. Bahsettiğiniz sözleşme işe başlarken yapılan sözleşme ise 1 yıl olduğu için bir sözleşme imzaladığımı hatırlamıyorum ama insan kaynaklarına bunu talep edebilirim.