Askerlikten Sebebiyle İşten Çıkış Hk
Merhaba,
06.07.2012 tarihinden bu yana özel bir firmada çalışmaktayım. Kasım 2014 tarihi itibariyle askere gidebilmek için tecilimi bozdurdum. 24 Kasımda sevk belgemin çıkacağını düşünerek ve işyerinin zor durumda olmaması adına çalıştığım firmaya 24 itibariyle yedek subay sınıflandırma sonucumun belli olacağını sözlü olarak bildirdim tabi 2. celp grubuna kaldığım içinde 3 aralıktan önce sevk belgemi (sülüs) alamıyorum e-devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden. İşin garip tarafı ise buradan sonra başlıyor.
İşyerim 23.10.2014 tarihi itibariyle iş çıkışımı sgk'ya bildirmiş 12. madde sebebini göstererek (askerlik nedeniyle diye) bende 24'ü itibariyle sevk belgemi alamayacağımı yöneticim ve İK'daki yöneticimle paylaştım. IK'da yöneticimde bana sevk belgesi olmadan çıkış işlemi yapamayacaklarını söylediler. İşin garip tarafı ise 23.10.2014 tarihi itibariyle çıkışımın askerlik nedeniyle SGK'ya bildirilmiş olması, tazminatımın maaş hesabıma yatırılmış olması.
İşyerim ise hatalı yapıldığını, sevk belgesi olmadan çıkış işleminin yapılmayacağını söylemekte. Ben ise yapıldığını söylemekteyim. 3 aralıkta da sevk belgemi teslim edebileceğimi söylemekteyim. İşyerim ise sevk olmadan olmaz diyor.
Şimdi ben hesabıma yatan tazminatımı geri vermediğim sürece benlik bir durum oluşur mu? Sonuçta iş çıkışım bir şekilde yapılmış.
İşyerim ise sgk'da bunun dzeltilebileceklerini ve 3 aralığa kadar da çalışmamı istiyor.
Ne yapmamı önerirsiniz.
Değerli yorumlarınızı beklemekteyim.
Cevap: Askerlikten Sebebiyle İşten Çıkış Hk
Merhaba,
Siz konu hakkında bilgisi olan avukat arkadaşlardan yardım beklerken bir konu hakkında kafama takılan birşeyi sormak isterim.
Tecili bozdurduğunuzda verilen ve silah altına alınacağınız celp dönemini gösteren Askerlik Durum Belgesi işyeri tarafından kabul görmüyor mu?
Ben tecili bozdurduğumda işsizdim, bu belge bana verildiğinde, 'Bu ne için' diye sordum, memurda 'çalışıyorsan işyerine vermen gerekecek' demişti.
Tecili ne zaman bozdurdunuz bu arada?