Sözleşmede Olmayan Maddelerden Dolayı Ücret Çıkaran Dershane Sözleşme İptali
Merhabalar, buna benzer dershane sözleşme iptali konuları defalarca açıldı ancak benim konum biraz daha ayrıntılı ve birçok farklı yönü var. Olaya gelirsek dershanenin oğlumun anadolu lisesinde olması günde 7 saat ders görmesi yüzünden ygs-lys hazırlık kurslarına hafta sonu eğitim görecek şekilde kayıt ettiğimiz halde dershanenin dersleri yetiştirememesinden dolayı hafta içi birkaç güne zorunlu ek ders koyması, bu derslere girmemesi durumunda ise telafi dersi yapmaması yüzünden birkaç kez katılması durumunda ise sabah 8'de başlayan okul ile akşam 7 de biten dershanenin zaten hasta olması nedeniyle de sağlığını iyice bozması yüzünden dershane ile konuşup bunun ygs sınavına kadar böyle gitmesi durumunda kaydımı aldıracağımı söyledim. Onlar ise bu durumun mümkün olmadığını, eğer kayıt aldırmak istenirse tehditvari bir konuşma ile ödemediğiniz taksitlerden bile daha yüksek bir miktar çıkaracaklarını söylediler. Bende bunun böyle olmayacağını, durumu gerekirse mahkemeye kadar taşıyacağımı söyledim. Onlar da fiyat çıkarıp bizi arayacaklarını söylediler.
Ancak eve gelip sözleşmenin bendeki nüshasını incelediğimde;
-... eğitim başladıktan sonra ayrılmalarda yıllık ücretin %10'u ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarı ödemek zorundadır
-Sözleşmede kararlaştırılan ders saat ve tarihlerini değiştirmek isteyen öğrenci yeni ders saat ve tarihlerini fiyatlandırma uygulamasını kabul etmiş sayılır
diğer maddelerde ise disiplin yönetmeliğinden bahsediyor. Ayrıca bir madde yok.
Benim sormak istediğim soru ise;
1-Fiyat olarak 2.900.00 TL sözleşmede belirtilen tutar, yanında ise 477 ders saati yazıyor. Hafta sonu 8:30-13:20 ile belirtilmiş saatler ayrıca şuan uygulanan program ise bu değil 8-12:50 arası dersler var. Bana verecekleri fiyata itiraz etmem durumunda zaten tüm ders saatlerini belirttiğini ama ders ücretini sözleşmede belirtmediklerini söyleyeceğim ancak ders saatlerini değiştirmeleri, hafta içi zorunlu ders koymalarını ve bu durumu da sözleşmede belirtmediklerini bunun da dershane ile ilgili bir durum olduğu ve bu yüzden yaşanan sorunlardan dolayı dershaneden ayılmayı istememi belirteceğim
2-Kitap ücretleri ile ilgili herhangi bir bilgilendirme olmadığı için kitap ücretlerini talep etmeleri durumunda sözleşmede bununla ilgili bir madde olmadığını belirteceğim ancak özel eğitim kurumları yönetmeliği'nde bununla ilgili bir madde bulunursa ve kitap ücretleri istenmesi durumunda kitapları iade edeceğimi bildireceğim.
Sizce bu koşullar altında 2.900.00 TL üzerinden çıkaracakları fiyata hafta içi dersler ile ilgili itiraz etmem mümkün mü? Ders saatlerini sözleşmeden habersiz değişikliğe gidildiği için bu dershanenin kendi başına aldığı bir karar olduğundan benim bununla ilgili bir hak iddia etmem mümkün mü?
Sayın Avukat arkadaşlarım, bu sorumun cevabı bizleri ve benim gibi düşünen birkaç veli arkadaşımı daha önemli bir şekilde ilgilendiriyor, şuan maddi durumumuz elvermediği için henüz bir avukata gidip danışma fırsatında bulunamadım. Yardımlarınız bizim için büyük önem arz ediyor. Şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Sözleşmede Olmayan Maddelerden Dolayı Ücret Çıkaran Dershane Sözleşme İptali
Sözleşme iki tarafı da bağlar sözleşmeye aykırı davranıyorlarsa noterden ihtar edip uygun davranmadıkları takdirde sözleşmeyi feshedeceğinizi bildirebilirsiniz.