Çek, 3. iyi niyetli şahıs
Merhaba, kısaca açıklayayım, yardımcı olabilirseniz çok güzel olur.
Firmamın 8 yaprak çekini 45.000-TLden toplam 360.000TL olmak üzere elektronik malzeme alacağımız kişiye verdim, o kredi için bankaya götürecekti sonrada sözleşme imzalayacaktık ancak bir süre sonra ofisinin yandığını söyledi, bunun üzerine karakola gidip beyanda bulunmasını istedim oda polise gidip tutanak tutturdu (çeklerin yanmış olduğunu beyan etti) asıl evrak bende. Buda yetmedi elinden yazı aldım (çekleri bulursa bedelsiz olarak iade edeceğine dair) buda yetmedi mahkemeden karar aldırdım, tabiki avukatımız vasıtasıyla, çeklerin kayıp olduğunu beyan etti ve teminat karşılığı bankaya ödemeden men yazısı yazıldı. Fakat vadesi gelince ilk çek ortaya çıktı ve 10 gün içinde büroya icra ile geldiler, 10 gün içinde mahkemeden icra kararını alıp gelmişler, daha bir şey yapamadan hakkedişimizden 45000+17000 aldılar, sonra ikinci ve üçüncü de aynı şekilde oldu, iyi niyetli üçüncü şahısa cirolanmış çekler, iyi niyetli üçüncü şahısta kötü niyetli her seferinde mahkeme kararı ile gelip parayı alıp gidiyor... ne yapa bilirim yardımcı olurmusunuz lütfen.
Kısaca;
1. Bir firmaya toplam 360000 TL lik 8 adet çek verdik
2. Sözleşme yok, mal alışverişi, fatura yok,
3. Firma çeklerin yandığını beyan etti ve karakolda polise tutanak tutturdu
4. İyi niyetli üçüncü bir şahıs ortaya çıktı ve tüm çekler onda imiş
5. Çekleri icra yolu ile hakkedişimizden tahsil ediyorlar
6. İyi niyetli üçüncü şahıs aynı kişi
Avukatımız var parasını da verdik, pek umurun da değil (veya bu kadar parayı ödediğim için bana öyle geliyor) Ankaradayız. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler
Cevap: Çek, 3. iyi niyetli şahıs
Zayi nedeniyle çek iptali davası açtıktan sonra çekler ortaya çıkarsa hamile istirdat davası açmak gerekir icra dosyasına da tedbir koydurmak lazım vs avukatınızdan memnun değilseniz başka biriyle devam edebilirsiniz.