Belediyeye işgaliye konusunda dava açılabilir mi
Merhaba,
Apartmanımızın önündeki kaldırımda işgaliyeye izin veren belediyeye şikayetçi olduk fakat "işgaliye parası alıyoruz, karışmayız" şeklinde cevap verdiler. Apartman yönetim kurulumuz oy birliği ile işgaliyeye karşı olunduğuna dair karar aldı. Kanunda işgaliye konusu biraz muallak. Daha önce yargıtay ve danıştayın bu hususta verdiği kararları aradım ve şöyle ifadelere rastladım:
"Bu durumda, adli yargı yerince, davacı vakfın anılan yerde kiracı olduğunun saptanmasına karar verilmiş isede; 2886 sayılı Devlet İhale Yasası kuralları uyarınca yapılmış olan herhangi bir kira sözleşmesi bulunmadığı gibi, kamuya ayrılmış bir sokağın, bir yolun kiraya verilmesine olanak bulunmamasına.."
"1580 sayılı Belediye Kanununun 15.maddesinin 11.bendinde yol meydan pazar, iskele köprü ve nehirler gibi umuma ait yerlerden bir kısmını herhangi bir iş için geçici olarak işgal veya kullanmak isteyenlere beledilerece izin verilebileceği belirtilmiş 5237 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 28.maddesinin son fıkrasında ya da kaldırımı ile sokakların ve umuma mahsus yerlerin hiç bir vesile ile devamlı olarak işgaline izin verilemiyeceği kuralı yer almıştır."
Bizim evimizin önündeki durumda geçici olmaktan çıkmış işgaliye bedeli ile kiralama durumu söz konusudur. Bu durumda mahkemeye ve belki de sonra temyize giderek sonuç alabilmemiz mümkün mü? Bunun aynı zamanda bir emsal karar da olabileceğini düşünüyorum zira her apartman balkonunun altındaki kaldırım hususunda aksi yönde çok belirgin bir kamu yararı olmadıkça işgaliyeye karşı söz söyleyebilmelidir. Apartmanın izni olmadan önüne masa sandalye atılabilecek yerler ya tamamen insanların gece gündüz yaşamadığı ticari bölgelerde yada üstünde insan yaşamayan yapılarda mümkün olmalıdır.
Yurt genelinde de işgaliye konusunda büyük sıkıntılar var ve bu konuda mevzuat yetersiz, içtihatta her şey tamamen belediyenin elinde ve belediye vatandaşa sıkıntı da yaratsa gelir elde etmek için istediği her yerde işgaliyeye izin verebiliyor. Buna mutlaka dur denmesi lazım.
Sonuç olarak bu konuda görüş belirten olursa makbule geçer. Uzun yazdım kusura bakmayın. Bir de davayı hangi mahkemeye açmalıyız?
Cevap: Belediyeye işgaliye konusunda dava açılabilir mi
Cevap verebilen olursa çok seviniriz. Bu hafta dava açmayı düşünüyoruz.
Cevap: Belediyeye işgaliye konusunda dava açılabilir mi
Sayın Mexes ,aynı dert bizim de başımızda. Bir sonuç alabildiniz mi acaba?