Ayıplı araç tüketici mahkemesi masraflar
Merhaba,
iki ay önce sıfır aldığımız araç ayıplı çıktı(radyo-teyp daha doğrusu multimedia ünitesi).
Firmadan sorunun çözümüyle ilgili bir adım gelmezse(gelecek gibi de değil) tüketici mahkemesine başvurmayı düşünüyorum.
Tüketici mahkemesine başvurduğumda yaklaşık ne kadarlık bir ücret ödemem gerekir.karşıma çıkacak masraflar nelerdir
Öğrenmek istediğim diğer husus ise bildiğim kadarıyla yeni tüketici kanununa göre ayıplı mal için üreticiye 6 ay içinde bildirim yapılması gerekiyor ve aşağıdaki seçimlik haklardan biri kullanılabiliyor
1-malın misliyle değiştirilmesi
2-malın ücret iadesi
3-ayıp oranında indirim
4-onarımının istenmesi
ilk iki madde için tüketici mahkemesine başvurmam gerektiği açık ancak 3. madde için nereye başvurmam gerekiyor(ayıp tutarı tahmini 1000 tl)
not:araç bedeli 60bin tl civarında
Cevap: Ayıplı araçta nasıl bir yol izlemeliyim(uzman görüşü)
İlk mesajda ileti düzenle seçeneği olmadığı için son gelişmelerden sonra sorunumu biraz daha açıkça anlatmak istedim.
27.08.2014 tarihinde sıfır km bir araç satınaldım. Bir kaç gün sonra aracın media ünitesinin usb portunun çalışmadığını farkettim hala arızalı olan usb port yüzünden media ünitesinin müzik,detaylı yakıt tüketim raporu ,eco drive gibi özelliklerini kullanamamaktayım.
Arızanın tesbiti için yetkili servise gittim. Arızanın tesbitini istedim ve arızanın büyük olması durumunda tamire onay vermeyeceğimi açıkça belirttim.Bu zamana kadar yurtdışından bilgi bekliyoruz bir parça gelecek gibi beni oyaladılar.Bir kaç gün önce arızanın çözülmesi için aracın ön kısmının sökülmesi ve tüm kablo tesisatının değişmesi gerektiğini ama gerekli parçanın ne zaman üretileceğinin belli olmadığını bana telefonla ilettiler.
Bu durumda aracın orjinalliğinin gideceğini düşündüğüm ve parça temininin aylar hatta yıl alacağını düşündüğüm için Tüketici kanununa göre aracın iadesi yada değişimi veya ayıp oranında bedel oranında indirimini istemeyi düşünüyorum.
Sizden istediğim bana bu konuda yol göstermeniz.
1-Ayıp oranında indirim istersem bu nasıl belirlenecek(ilgili media ünitesi 4000tl) ancak usb portu bunun %1'i(400) gibi bir rakam çıkarsa benim zararımı karşılamaz.
Bu durumda(ayıp oranında indirim) tüketici ilçe hakem heyetimi il hakem heyetimi yoksa tüketici mahkemesine mi başvurmam gerekir tesbit edilecek ayıp oranını bilmediğim için nereye başvuracağımı da bilmiyorum.
Araç değişim yada iade istesem kazanırmıyım(servisin tesbitinden sonra kullanıcı hatası diye birşey iddaa edemezler diye düşünüyorum) mahkeme usb port için araç mı değişir deyip alehime karar verirmi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler