Sigortasız çalıştırıldım yardıma ihtiyacım var.
Ocak ayında 18 yaşıma girdim. Bu da benim hukuksal dava açma hakkımın doğduğunu gösteriyor :) Geçtiğimiz yaz tatilinde yaklaşık 2.5 ay kadar bir alışveriş merkezinin içinde kurulu standta çalıştım ve maaşım 2 ay boyunca banka hesabıma yattı. Daha sonra Üniversiteye başladığımdan dolayı işten ayrıldım. Birkaç gün önce primlerimi kontrol ettiğimde hiç sigortamın yatmadığının farkına vardım. Buna istinaden maaşımın yattığı vadesiz hesap hareketlerimi incelediğimde çalıştığım süre zarfında bana yatırılan iki aylık maaşı gördüm.(maaşın yattığı tarih- maaşı yatıran işletmenin ünvanı ve hareket numarası da dahil) Hemen bir çıktısını aldım. Akabinde SGK dan da hizmet dökümü çıktımı aldım. İkisini karşılaştırdığım zaman bankadan aldığım hesap hareketlerimde maaşımın 2 ay boyunca yattığı açıkca görülüyor ama aynı tarihte Sgk çıktılarım da 2014 ayına ait adıma yatırılan hiçbir prim görünmüyor. Ayrıca çalıştığım Avm' ye mail atarak çalıştığım standta olduğuma dair tarih ve saati gösteren güvenlik kamerası görüntülerini talep ettim ve onlarıda aldım . Hukukla pek ilgim olmadığı halde kendi çapımda aklımın erdiği kadarıyla hakkım neyse aramak istiyorum. ve bunu avukat tutmadan tek başıma becerebileceğime inanıyorum. Şimdi gelelim soruma. Söz konusu işletmeye dava açmak istiyorum. Davayı kazanma olasılığım nedir? ve Sgk primlerimi geçmişe dönük ödenmesinin haricinde ne gibi maddi - manevi hak talep edebilirim? Bana zaman ayırdığınız için hepinize teşekkür ederim.
Cevap: Sigortasız çalıştırıldım yardıma ihtiyacım var.
Öncelikle genel rüşt 18 yaşına girmekle değil, 18 yaşını doldurmakla kazanılır. Sigortasız Çalıştığınız banka hesabına yatan maaşlarla ispatlanabildiğine göre bölge çalışma müdürlüğüne şikayet edebilir, sigorta yaptırılmadan çalışılan dönemlere ait eksik ssk primlerinin ödenmesini sağlayabilirsiniz. Başkaca sosyal hakkınız, maaş alacağınız vs. yoksa herhangi bir dava açma hakkınız da bulunmamaktadır.