Miras Hakkım Amca Çocuklarıma Devir Edilmiş
Değerli Hukukçular,
1978 yılında İstanbul'da doğdum.Şimdi 36 yaşındayım ve bu seneye kadar babamı hiç görmedim.Babam 1992 yılında ceza evinden çıktıktan sonra rahmetli olmuş.Hiç tanımadığım babamın gayrimeşru bir yaşantısı olduğundan anne tarafım benim baba tarafım ile bütün ilişkilerimi kesmiş.Ben yıllarca babamı bebekken ölmüş bildim taaki 1995 yılında askeri okul evraklarımı hazırlarken aldığım vukuatlu nüfus kayıt örneğine kadar.
Babamın ölümü : 1992
Dedemin Ölümü : 1993
Babaannemin ölümü :2013
19 yaşında babaannem ve amcam ile kendi imkanlarım ile irtibata geçtim.Ancak yıllarca beni görmedikleri gibi hayatlarında da bana yer vermemişler.Benim açımdan hayal kırıklığı yaratan bir buluşma oldu ve o günden beri bir daha görüşmedim kendileri ile.Kısa bir süre önce halalarım olduğunu öğrendim ve kendileri beni buldu görüşmeye başladık.
Halamın anlattıkları neticesinde mal/mülk konularında biraz bilgi sahibi oldum ve baba tarafımdan bazı akrabalarım benimle irtibata geçmeye başladı.
Rahmetli dedemin İstanbul Üsküdar Sultantepe de yaptığı 6 katlı bir apartman mevcut.2005 yılında hissedarı olduğum bir daire için hukuki sürecin sonunda bir miktar para alarak dairedeki hakkımı aileye devir ettim.Diğer dairelerdeki hakkımın neden olmadığını askerde olduğum için sorgulayamadım ve o zamanki avukatı bu sürecin sıkıntılı olduğunu,çok uzun süreceğini ifade etmişti.Ancak yeni öğrendiğim kadarı ile bu 6 katlı apartmandaki daireleri dedem ölmeden önce paylaştırmış.Babamın hakkı da dahil olmak üzere doktor raporu alınarak mallar 1991-1992 yıllarında amca çocuklarıma ve yengeme devir edilmiş.Dedem o tarihlerde bir daireyi ilerde bana verilmesi için bir akrabasının üzerine yapmak istemiş ancak aile buna karşı çıkınca durum değişmemiş.Babam kendi hakkının yeğeni olduğu için amcamın oğluna verilmesini ileride geri almakta bir sıkıntı yaşamayacağını ifade ederek malı üzerine almamış ve bundan yaklaşık 9 ay sonra vefat etmiş.Bu duruma tapuda bizzat şahit olan akraba mevcut ve bana anlattı.
Ayrıca 2005 yılında hissedarı olduğum dairede babaannem de nikah hakkından dolayı hissedardı.Ancak vefatından sonra tapu kaydında yaptırdığım sorgulamada herhangi bir şey çıkmadı ki ben hakkını gene amca çocuklarıma devir ettiğini düşünüyorum.Yani miras kaçırma durumu olduğu kanaatindeyim.
Ayrıca halamın ifadesiyle gene dedemin Ankara'da Altındağ,Demet bölgesinde çok malı olduğunu ve araştırmam gerektiğini öğrendim.
Babaannemin de gene kırıkkalenin zengin bir ailesinin kızı olduğunu ve kırıkkalenin neredeyse yarısının onlara ait olduğunu öğrendim.Tapudan yaptığım sorgulamada Kırıkkalede 2 arsa ve Ankara Altındağ da babaannemin adına 1 Ahşap ev olarak taşınmaz kaydına ulaştım.Ancak görevli memur bana kayıtların sisteme aktarıldığını ve çalışmanın devam ettiğini,sistemde ki kayıtlar dışında da mülk varsa resmi yazı ile ilgili tapu müdürlüklerinden sorgulama yapmam gerekeceğini vurguladı.
Bunlardan başka birde dedem zamanında Rize'den ayrılırken memleketindeki bütün mal varlığını kardeşine devir etmiş.Ancak bunun resmi satışmı yoksa hibe yoluyla mı veya sadece sözlü mü olduğunu bilmiyorum.Bana ifade edilen 450 dönüm çaylık ve bilumum araziler olduğu yönünde.Dedem 1909 doğumlu.
Bu bilgiler ışığında aşağıdaki sorularıma yanıt verebilirseniz çok sevinirim.
1- Ben Dedemin,Babaannemin adına kayıtlı veya intikal etmiş hangi ilde ne mal var nasıl öğrenebilirim?
2-Amca çocuklarıma yapılan devirlerden hakkım olanı geriye dönük uygulamalara itiraz ederek alabilirmiyim?
3-Dedemin Rize'de kardeşine bıraktığı malların araştırmasını yapsam herhangi bir satış yok ise hibe vb. bir uygulama yapıldıysa talepde bulunabilirmiyim?
4-Geçmişe dönük tapu kayıtlarının en doğru devir hareketlerini nasıl öğrenebilirim?
5-Bu işler ile ilgili Miraz hukuku konusunda tam anlamıyla tecrübeli bir avukat ile nasıl irtibata geçebilirim?Malum zamanımızda birçok hukukçu çeşitli davalara bakıyor.Ben miraz hukuku konusunda uzman bir avukata ihtiyaç duyuyorum!!
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim,
Saygılarımla,
Cevap: Miras Hakkım Amca Çocuklarıma Devir Edilmiş
Cevap verebilecek,yardımcı olabilecek kimse yok mu acaba?
Hala bıkmadan yardımlarınızı bekliyorum!!
Sorularınızı yüz yüze görüşeceğiniz bir avukat daha sağlıklı cevaplar, belirttiğiniz bilgileri tapu idaresinden de bir avukat öğrenebilir size cevap vermeyebilirler avukatlara cevap vermeleri yasal zorunluluktur. Miras hukuku ağır zor bir konu değil bu konulara bakan avukatlara kolay erişilebilir barodan bu konuda yardım ve yönlendirme talep edebilirsiniz.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Sorularınızı yüz yüze görüşeceğiniz bir avukat daha sağlıklı cevaplar, belirttiğiniz bilgileri tapu idaresinden de bir avukat öğrenebilir size cevap vermeyebilirler avukatlara cevap vermeleri yasal zorunluluktur. Miras hukuku ağır zor bir konu değil bu konulara bakan avukatlara kolay erişilebilir barodan bu konuda yardım ve yönlendirme talep edebilirsiniz.
Teşekkür ederim...