Cevap: Emlak Yetki Belgesi
EMlakçıya verdiğiniz yetki belgesinde bir taahhüt var mı? Olsa da sonsuza kadar onun kiraya vermesini beklemek olamaz.
Alıntı:
Av.Basri Gungoren rumuzlu üyeden alıntı
EMlakçıya verdiğiniz yetki belgesinde bir taahhüt var mı? Olsa da sonsuza kadar onun kiraya vermesini beklemek olamaz.
Benzer durumu avukat için örneklendirelim:
Örneğin bir senedi tahsil için avukata versek ancak tahsil edilmezse / edilemezse beklemek için bir süre var mı? Yoksa tahsil edilene dek beklenecek mi?
Alıntı:
Av.Basri Gungoren rumuzlu üyeden alıntı
Hayır. En son Emlak Komisyoncuları Odası'nı aradım. Böyle bir şeye hakkının olmadığını gidip kendilerine şikayette bulunmam gerektiğini söylediler. Emlakçıma seni şikayet edeceğim dediğimde gelip alabilirsin anahtarını dedi. Lütfetti. Bu sefer de eve gidiş geliş masraflarını talep etti. Kendisine ödeme yapmam gerektiğini masraf yaptığını söyledi. Araya haftasonu girdiğinden şikayet edemedim ancak pazartesi şikayet edeceğimi, haklı olması durumunda parasını ödeyeceğimi söyledim. 6 aydır kiraya veremediği evi pazar günü kiraya verdiğini haber verdi. Yine de müsait bir zamanımda gidip kendisinden şikayetçi olacağım ki kimsenin canını yakmaya cesareti olmasın.
Emlakçıyla imzaladığınız yetki belgesinin (ki bunun bir sözleşme olduğunu zannediyorum) bir nüshası sizde vardır. Orada Emlakçının belge ile kendisine sağladığı hakların kaç ay süre için geçerli olduğu yazar. Mesela 3 ay içinde istenen şartları sağlayan bir kiracı bulamazsa sözleşmeden kaynaklanan münhasırlık şartları geçersiz olur gibi. 5 ay sonra istersen kiraya ver ben komisyonumu alırım diyen emlakçının alacağı tek şey iyi bir sopa olur ancak. Görünüşe göre siz kendi haklarınızı bilmediğiniz için sizi iyice oynatmış bu kişi.
Buldum dediği kiracı ile imzalanacak sözleşmeyi görmeden onaylamayın. Muhtemelen siz görmeden sözleşme imzalamaya çalışacaktır. Mümkünse kendisine bir ihtar göndererek sözleşmeyi sizden başkasının imzalamasını kabul etmeyeceğinizi bildirin. Kiracı ile şartları siz konuşun, gözünüz tutmazsa kabul etmeyin.
Ayrıca siz neden para ödüyorsunuz, anlayamadım. Eskiden evi kiralayan 1 yıllık kiranın %10'unu ödüyor, kiraya veren bir şey ödemiyordu. Kurallar mı değişti?
Alıntı:
EnginTarhan rumuzlu üyeden alıntı
Emlakçıyla imzaladığınız yetki belgesinin (ki bunun bir sözleşme olduğunu zannediyorum) bir nüshası sizde vardır. Orada Emlakçının belge ile kendisine sağladığı hakların kaç ay süre için geçerli olduğu yazar. Mesela 3 ay içinde istenen şartları sağlayan bir kiracı bulamazsa sözleşmeden kaynaklanan münhasırlık şartları geçersiz olur gibi. 5 ay sonra istersen kiraya ver ben komisyonumu alırım diyen emlakçının alacağı tek şey iyi bir sopa olur ancak. Görünüşe göre siz kendi haklarınızı bilmediğiniz için sizi iyice oynatmış bu kişi.
Buldum dediği kiracı ile imzalanacak sözleşmeyi görmeden onaylamayın. Muhtemelen siz görmeden sözleşme imzalamaya çalışacaktır. Mümkünse kendisine bir ihtar göndererek sözleşmeyi sizden başkasının imzalamasını kabul etmeyeceğinizi bildirin. Kiracı ile şartları siz konuşun, gözünüz tutmazsa kabul etmeyin.
Ayrıca siz neden para ödüyorsunuz, anlayamadım. Eskiden evi kiralayan 1 yıllık kiranın %10'unu ödüyor, kiraya veren bir şey ödemiyordu. Kurallar mı değişti?
Kiracıyla kontratı ben imzaladım, kontratta da bir sıkıntı yok. Şimdilik sorun da çıkarmadılar (Prizler çalışmıyor elektrikçi getirin dediğinde sigortanın kapalı olduğunu söyleyip açtım orda biraz tereddüte düştüm ama hayırlısı). Normalde komisyonlarını kiracıdan alırlar ama bana söylediği ben evin yetkisini ondan almışım, o da bu kadar zaman eve müşteri getirip götürüp masraf yapmış onu talep etti benden. Alabildi mi tabii ki hayır. Zaten şikayet edeceğimi söyledikten 1 gün sonra evi kiraya verdi.