Apartman Yönetim Kurulu Seçimi?
33 daireli bir binada ikamet ediyoruz. Dün yapılan toplantıda 22 kat maliki toplantıya katıldı.
Apartman içerisinden kimse aday olmadığı için, dışarıdan bir yönetici seçtik. Dışarıdan seçilen bu yöneticiye yardımcı olması için kat maliklerinden de 1 yönetici yardımcısı seçimi yaptık.
1- Yaptığımız apartman yönetici yardımcısı seçimine engel teşkil eden bir şey var mıdır?
2- Dışarıdan yönetici seçilen kişiden teminat almak yasal zorunluluk mu?
2- Denetçi olarak 1 kişi seçildi, bu da sorun teşkil eder mi?
Teşekkürler şimdiden.
Cevap: Apartman Yönetim Kurulu Seçimi?
Size bu ülkede en çok sayıda kişiyi ilgilendiren, ama en az sayıda kişi tarafından okunan, daha az sayıda kişi tarafından anlaşılan ve daha da az sayıda kişi tarafından uygulanan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan bahsetmek istiyorum.
D) Yönetici:
I - Atanması:
Madde 34 – Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
.
.
Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir.
Buna göre, iki kişilik bir yönetim kurulu oluşturamazsınız. Ya 1 yönetici, ya da 3 kişilik bir yönetim kurulu olacaktır. Yönetim kurulu üyeleri "başkan", "başkan yardımcısı" gibi unvanlar alamaz (gerçi bizde başkan olmak gibi bir tutku vardır ama...), alsa da bir anlamı olmaz.
Teminat hükmü, sadece dışarıdan atanan yönetici için geçerlidir ve isteğe bağlıdır.
E) Yönetimin denetlenmesi:
Madde 41 – ...
Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç
kişilik bir denetim kuruluna verebilir;...
Demek ki bir mahzuru yok.
Bu kanunu bütün kat maliklerinin anlayıncaya kadar okumasını tavsiye ederim.