Muvafakat Devri Mümkün mü?
Herkese merhaba;
Siz değerli hukuki.net üyelerine/yöneticilerine bir sorum olacaktı.
Üzerimde bulunan bir 50kWA'lık özel trafodan, komşu bahçeye 16kWA muvafakat vermiş bulunmaktayım. Bu kişi daha sonra abonelik işlemlerini tamamlamadan
verişm olduğumuz muvafakatı başkasına devrettiğini söylüyor ve TEDAŞ benim izin verdiğimi belirtmemi istiyor. Fakat biz ne devir işleminden haberdarız
ne de TEDAŞ'ın isteğinden. Dolayısıyla kimseye bir işlem için izin beyanında bulunmadım. Aksine TEDAŞ'a yazılı bir dilekçe ile kimseye elektrik vermediğimi beyan ettim.
Geçen gün elime icra davası ile ilgili ihtarname geldi ve beyanda "16kWA elektrik kullanmama muvafakat vermiş bulunduğunuz elektrik hattını devir etmiş
bulunduğum ...... 'nın kullanmasını engellemektesiniz" ibaresi yer alıyor.
Olay özet olarak bu şekilde. Sorum ise:
Kullanmasına izin verdiğim, muvafakat ettiğim kişi, benim haberim olmadan başkasına taşınmazı devredebilir mi?
Açılan icra mahkemesinde, muvafakat olayı aleyhime mi işler?
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Muvafakat Devri Mümkün mü?
Bu özetten bir şey anlaşılmıyor trafonuzdan geçen enerjinin bir kısmından komşunuzun kullanımına muvaffakat vermişsiniz bu yazılı mı sözlümüdür, yazılı ise koşullar nelerdir devir hakkı var mı yokmu vs belli değil ayrıca icra davası ne alaka anlaşılmıyor icra daha çok alacak verecek için olur gelen yazı noterden midir icra dairesinden midir ne tür bir evraktır görmek bilmek gerek iyisimi siz belgelerinizle avukatınıza gidip etraflıca danışın.
Muvafakat yazılı, noter aracılığı ile yapıldı.
Koşulu ise sadece ... adlı kişiye kullanmsı üzere 16kw verildi şeklinde.
İcra müdürlüğünden geldi yazı.
Aslında soru ve konu çok basit. Muvafakat ettiğim kişi haberim olmadan başkasına muvafakat edebilir mi?
Ben A kişisine muvafakat veriyorum noetrden yazılı şekilde,o A kişiside kalkıyor bir B kişisine muvafakat ediyor.
Böyle bir saçmalık yasal mı?
Örneğin bir evi kiralıyorsunuz, muvafakat veriyorsunuz, o kişi kalkıyor evi bi başkasına muvafakat ediyor.
Öğrenmek isetdiğim sadece bu, bu olay mümkün ve yasal mı?
Peki madem basit bir konu sizce ben de basitçe cevaplayayım muvaffakat kime verilmişse onun içindir bir kimse birinden kullanmaya aldığı izni devredemez.
Ama dediğim gibi bana göre bu kadar basit değil noterde verilen muvaffakatin muhtevasına bakmak lazım karşılıksız mı verilmiş bir izin yoksa bir karşılık var mı bilmek gerekiyor ayrıca taşınmazı devredebilir mi demişsiniz muvaffakatin taşınmaz için mi şahıs için mi verildiği de etkilidir bu durumda.