Kızlarımın velayeti bana verilirmi
Merhabalar, 11 yıllık evliyiz kendim devlet memuruyum, eşim ordu mensubu, biri 10 diğeri 3 yaşında 2 kızımız var. Eşimle oturup konuşamıyorum bile anlaştığımız hiç bir nokta yok, boşanalım dediğim zaman seni öldürürüm ama kızlarımı asla sana vermem diyor, evimiz kira, seni bu evde oturtmam, kirala evini çık diyor, boşanma davası da açmıyor, 11 yıldan beri tüm maaşımı ona veriyorum, evlendiğimizden beri sürekli kredi ödüyoruz ama 15 milyar borçtan başka ortada bişey yok. Temmuz ayı dahil 4 aydan beri maaşımı eşime vermiyorum, ama yine evimize harcıyorum, harcama kartlarımda nereye gittiği belli, ancak eşimin özellikle birkaç aydan beri psikolojik baskısı dayanılmaz duruma geldi, özellikle annesinden çok ders aldığını biliyorum, benimle 11 yıllık evliliğini yarım saat konuşmaz ama annesiyle 2 saat telefon görüşmesi olur, evimizde olan biten her şeyi annesi ve kız kardeşlerine danışarak yapıyor, bu şartlarda bana ne önerirsiniz, ben sadece kızlarımın velayetini istiyorum alabilir miyim.
Cevap: Kızlarımın velayeti bana verilirmi
Sizin işiniz anlattığınızdan çok daha karmaşık görünüyor. Deneyimli bir avukat ile görüşmeniz doğru olur. Tatsız bir boşanma yapacaksınız, kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin.
Alıntı:
dilaram73 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar, 11 yıllık evliyiz kendim devlet memuruyum, eşim ordu mensubu, biri 10 diğeri 3 yaşında 2 kızımız var. Eşimle oturup konuşamıyorum bile anlaştığımız hiç bir nokta yok, boşanalım dediğim zaman seni öldürürüm ama kızlarımı asla sana vermem diyor, evimiz kira, seni bu evde oturtmam, kirala evini çık diyor, boşanma davası da açmıyor, 11 yıldan beri tüm maaşımı ona veriyorum, evlendiğimizden beri sürekli kredi ödüyoruz ama 15 milyar borçtan başka ortada bişey yok. Temmuz ayı dahil 4 aydan beri maaşımı eşime vermiyorum, ama yine evimize harcıyorum, harcama kartlarımda nereye gittiği belli, ancak eşimin özellikle birkaç aydan beri psikolojik baskısı dayanılmaz duruma geldi, özellikle annesinden çok ders aldığını biliyorum, benimle 11 yıllık evliliğini yarım saat konuşmaz ama annesiyle 2 saat telefon görüşmesi olur, evimizde olan biten her şeyi annesi ve kız kardeşlerine danışarak yapıyor, bu şartlarda bana ne önerirsiniz, ben sadece kızlarımın velayetini istiyorum alabilir miyim.
Zor ve sıkıntılı bir durumda olduğunuz belli. Ancak tümden de çözümsüz değil.
Öncelikle boşanmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Eğer evliliğinizin kurtarılabilir olduğuna inancınız varsa, eşinizle işin maddi boyutuna hiç girmeden ve herhangi bir şartlamada bulunmadan bir aile terapistine gitmeyi önermelisiniz. Görünen o ki birlikte çözebileceğinizden daha büyük bir sorununuz var, eşinizi buna ikna edip profesyonel destek almanızı öneririm.
Ancak olmuyorsa ve siz artık boşanmaya kesin kararlı iseniz yapacaklarınız ;
- Eşiniz anlaşmalı bir boşanmayı kabul etmeyeceği için çekişmeli bir boşanma yaşayacaksınız. bu süreci tek başınıza atlatmanız olası değil. Profesyonel yardım almalısınız. yani bir avukatınız olmalı. Avukatınız varsa size dava ve sonuçları süreçleri hakkında bilgi verecektir.
Ancak ön bilgi olması açısından;
- Çocuklarınızın yaşları küçük, şayet sizin fena bir yaşantınız, madde / alkol bağımlılığınız gibi durumlarınız yoksa velayetleri size verilecektir.
- Eşinizden çocuklarınız için mahkeme süresince tedbir boşanmadan sonra ise iştirak nafakası alabileceksiniz.
- Boşanmadan kaynaklı maddi ve manevi zararlarınızı gözeterek mahkemeden uygun miktarda tazminat talep edebilirsiniz.
- Dava bitene kadar kiracı da olsanız o evde oturabilirsiniz, avukatınızın girişimi ve mahkemenin kararı ile eşiniz de o evin kirasını öder.
- Yaşadığınız baskılar nedeni ile ve dava açtıktan sonra artabileceğini düşünerek Ailenin Korunmasına Dair Kanun gereği tedbir kararı istersiniz. Eşiniz evden ayrılır ve sizi mahkemenin belirlediği süre boyunca rahatsız edemez.
- Yine avukatınızın aracılığı ile mahkemeden eşinizin tüm mal varlığının tespiti, bankalarda varsa hesaplarının tespitini, otomobil ev arsa gibi malların satışının engellenmesini ve tespitini talep edebilirsiniz.
- Düğünde takılan takılar kadına hediye sayılır. Düğünde takılmış takılar sizin kişisel malınızdır. Varsa onları eşinizden talep edebilirsiniz.
- Eşinizin banka kredi borçlarını ve kişisel olarak son 4 aydır yaptığınız harcamaların dökümlerini de dosyaya delil olarak sunarak eşinizin ekonomik anlamdaki sorumsuzluğunu ispat etmiş olursunuz.
- Boşanma davaları özel hayata ilişkin davalardır. Diğer davaların aksine aile bireyleri, eş dost hısım ve akrabaların tanıklıkları kabul görür, ses kayıtları, görüntüler itiraf ve baskı mesajlarını delil olarak kullanabilirsiniz.
- Eğer psikolojik destek alıyorsanız, antidepresan türü ilaçlar kullanıyorsanız (siz ve çocuklarınız) bu durumu da mahkemede belirtmeniz de fayda olacaktır.
Geçmiş olsun.
Merhabalar yine ben şimdi kızlarım 12 yaşında ve 4 yaşına giren 2 kızım var. merak ettiğim büyük kızımın da valeyeti bana verildiğinde ben büyük kızımın ismini değiştirebilir miyim. Bu benim için çok önemli lütfen cevaplarmısınız.