İş akdinin tek taraflı feshi ve işten ayrılış bildirgesi hk.
Öncelikle herkese iyi çalışmalar dilerim, forumda araştırma yapmama rağmen kendimi aydınlatamadığım bir konuda bilgi almak istiyorum. Konu; 01-2010 yılından beri özel bir firmada çalışmaktaydım 09-2014 tarihinde işten çıkartıldım. Fakat işten ayrıldığımı bildirdikleri tutanağı (haksız yere çıkartıldığımı düşünerek) imzalamadım. Çalışma süresince aldığım disiplin cezalarını sebep göstererek hiçbir hak (ihbar, kıdem vs.) talep edemeden çıkartıldım. Akabinde iş-kur' a işsizlik sigortası için başvurduğumda hak talep edemeyeceğimi, yanlış hatırlamıyorsam işverenin beni 25.madde gereğince çıkardığını öğrendim. Bu aşamada elden veya adresime işten ayrılış bildirgesi' de gelmedi. Sormak istediğim soru şöyle ki; işten çıkışımı imzalamamış olmam, işten ayrılış bildirgesinin tarafıma gelmemiş olması, iş-kur' dan ssk çıkışımın 25. madde gereğince yapılması ve aldığım disiplin cezalarının hiçbirinin tarafıma somut bir delil olmadan verilmesi durumunda; iş kanunu gereğince işe geri dönüş ve akabinde tazminat hk. için mahkemeye başvurabilirmiyim?
Şimdiden Teşekkürler.
Cevap: İş akdinin tek taraflı feshi ve işten ayrılış bildirgesi hk.
İşe iade davasında süre 30 gündür,
yani çıkış işleminizin yapıldığı veya size bildirildiği tarihten itibaren 30 gün içinde açabilirsiniz davaı, 31.gün işe iade davası açma hakkınızı kaybetmiş olursunuz. İşten çıkartılma tarihiniz 2014 eylül 17sinden önce ise işe iade davası açamazsınız artık,o nedenle eğer bir işe iade davası açmayı düşünüyorsanız bir an önce açın.
İşe iade davasını kazanırsanız, işinize geri alınırsınız, bu durumda da tazminatlık bir durum olmaz haliyle.
Yani ya işe iade davası yada tazminatlarınız için dava açmanız gerekir.