Sigortam eksik yatmış dava açsam tazminat alabilir miyim?
8 yıllık çalıştığım işyerinden kendi isteğimle istifa ettim. 6 yıl boyunca sigortam eksik olarak yatırıldı. İşimi kaybetmemek adına haklarımı bilmediğim için ses çıkarmadım. Son 2 yılda sigortam maaş üzerinden yatırıldı.
Geçmiş yıllara ait banka dökümleri elimde mevcut. Maaşım 2000 TL ise bankaya 1000 TL maaş, 1000 TL Masraf ve Giderler olarak aynı gün içinde 2 parça olarak yatırılmış. 6 Yıl boyunca Banka dökümleri hep bu şekilde devam ediyor. Tabii Sigorta dökümünde görünen miktar 1000 TL! 8 sene içerisinde aynı patrona ait şirketlere zaman zaman girdi çıktı yapılmış.
Her ay maaş olarak gösterilmeyen ama "Gider ve Masraflar" adıyla bankaya yatırılan para için herhangi bir evrak imzalamadım. Yani 1000 TL lik Gider Mabuzu vs. türü şeyleri hiç imzalamadım.
Kendi isteğimle istifa ettiğim için tazminat almadım. Yukarıda anlattığım şartlar dahilinde tazminat alma yada herhangi maddi bir hak talep etme imkanım olabilir mi?
Teşekkürler ...
Cevap: Sigortam eksik yatmış dava açsam tazminat alabilir miyim?
Ne zaman ayrıldınız işyerinden ve ayrılırken '' yazılı '' olarak bir bildirimde bulunup bir sebep belirttiniz mi?
Alıntı:
Tuzmen rumuzlu üyeden alıntı
8 yıllık çalıştığım işyerinden kendi isteğimle istifa ettim. 6 yıl boyunca sigortam eksik olarak yatırıldı. İşimi kaybetmemek adına haklarımı bilmediğim için ses çıkarmadım. Son 2 yılda sigortam maaş üzerinden yatırıldı.
Geçmiş yıllara ait banka dökümleri elimde mevcut. Maaşım 2000 TL ise bankaya 1000 TL maaş, 1000 TL Masraf ve Giderler olarak aynı gün içinde 2 parça olarak yatırılmış. 6 Yıl boyunca Banka dökümleri hep bu şekilde devam ediyor. Tabii Sigorta dökümünde görünen miktar 1000 TL! 8 sene içerisinde aynı patrona ait şirketlere zaman zaman girdi çıktı yapılmış.
Her ay maaş olarak gösterilmeyen ama "Gider ve Masraflar" adıyla bankaya yatırılan para için herhangi bir evrak imzalamadım. Yani 1000 TL lik Gider Mabuzu vs. türü şeyleri hiç imzalamadım.
Kendi isteğimle istifa ettiğim için tazminat almadım. Yukarıda anlattığım şartlar dahilinde tazminat alma yada herhangi maddi bir hak talep etme imkanım olabilir mi?
Teşekkürler ...
Tazminat almak için değil ancak gerçek maaşınızın tespiti için dava açabilirsiniz. Geriye dönük olarak primleriniz (tazminatlarınız değil) işvereniniz tarafından SGK'ya ödenir.
Yaklaşık olarak 3 hafta önce ayrıldım işyerinden. İstifa mektubu yazdım, ihbar süremi çalıştım. İstifa mektubumda kendi isteğimle (herhangi bir sebep göstermeden- gördüğüm lüzum üzerine şeklinde yazarak) ayrıldığımı ve iş arama süremin ihbar süremden düşülmesini istediğimi belirttim.
Tüm haklarımı aldım tarzı bir kağıt imzalamadım.
- - - Updated - - -
Birde geriye dönük primlerimin iş yeri tarafından SGK ya ödenmesi benim için bir fayda sağlar mı? Emekli maaşı belirlenirken son 3 sene yatırılan primler baz alınıyor diye duymuştum. Bilgi verirseniz sevinirim.
Tazminatlar konusunda herhangi bir hakkınız yok bu durumda.
Sn.hukukçu85 in de belirttiği üzere, dava açarak gerçek maaşınızı ıspatlayabilirseniz, kurum eksik ödenen primleri işvereninizden tahsil eder.
Emeklilik konusunda son 3yıl, 5yıl gibi bir kavram ne yazık ki maaşa çok fazla etkisi olmamakta.
Emekli maaşı konusunda son 3-5 sene mi dikkate alınıyor tam olarak anlayamadım(şu an 15-20 senem var emekli olmak için). Eğer emekli maaşı için son 3-5 sene dikkate alınıyorsa dava açmamın pek bir anlamı kalmayacak sanırım. Doğru mu düşünüyorum?
Bankaya her ay düzenli yatan paraların dökümünü göstererek gerçek maaşımı ispat edebilirim diye düşünüyorum. Ama gerçeği ispat edersem madem tazminat hakkım da yok bana ne gibi faydası olacak? Nasıl davranmalıyım?
Teşekkürler ...
Tüm çalışma hayatınız boyunca ödenen primlerden oluşan yıllık kazanç miktarları dikkate alınır.
SSk girişiniz 2000 sonrası ise, aylık bağlama oranı her 360 gün için %2 olarak hesaplanır.
Emekli maaşı hesapalama formulü diye aratırsanız hesaplamanın nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Tüm çalışma hayatınız boyunca ödenen primlerden oluşan yıllık kazanç miktarları dikkate alınır.
SSk girişiniz 2000 sonrası ise, aylık bağlama oranı her 360 gün için %2 olarak hesaplanır.
Emekli maaşı hesapalama formulü diye aratırsanız hesaplamanın nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.
Ben aramıştım ve bulduktan sonra hesaplamaktan vazgeçmiştim :)