Kişisel bilgilerin izinsiz verilmesi ve elde edilmesi
Bir emlak projesinden daire alan kişiyi, dairelerin tesliminden sonra, hiç tanımadığı, bilmediği çok sayıda emlak şirketinin arayarak "dairenizi satmayı düşünür müsünüz" şeklinde soru yöneltmeleri, bu emlak şirketlerinin en azından daire sahibinin adını, soyadını, telefon bilgilerini ve sınırlı da olsa malvarlığı bilgilerini edinmiş olduğunu gösteriyor. Daire alan kişinin izni olmadan bu bilgilerin verilmesi ve edinilmesi, Türk Ceza Kanununun aşağıda yer alan 136 ve 137'nci madeleri kapsamında mıdır? Uzman hukukçuların yardımlarını rica ediyorum.
MADDE 136. - (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
MADDE 137. - (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların;
a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle,
b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,İşlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Cevap: Kişisel bilgilerin izinsiz verilmesi ve elde edilmesi
İşin can alıcı noktası, ilk cümlenizin son kelimesi: "Gösteriyor"
Size göre gösteriyor, ancak hukuki açıdan bun ispatlamanız gerekiyor.
Örneğin sizi arayan kişiye bu telefonu nereden aldığını ve daireniz olduğunu nereden bildiğini sormakla başlayabilirsiniz.
Bu bilginin para karşılığı satıldığı ispatlanırsa canı yanacaktır, ama şimdilerde muhtarlardan okul müdürlerine kadar fütursuzca satıyorlar bunları. Bunlardan en azından biriyle uğraşmayı ben de isterdim. Ama emek istiyor tabii.