-
İşten çıkartılma
Merhaba,
Ben 2004 Eylül ayından beri özel bir şirkette muhasebe elemanı olarak çalışıyorum. İş yerimden aldığım ücret 850 Ytl fakat resmi olarak asgari ücretten gösteriliyorum ve asgari ücret kadar kısmını resmi bordro ile diğer kısmını belgesiz harcama makbuzu imzalayarak alıyordum fakat işlerin kötü gitmesi nedeniyle iş veren bize 850 ytl olan maaşımızı 400 YTL ye düşürmeyi ve sigortasız çalışmamızı teklif etti buna karşılık ben ve diğer bir kaç arkadaşım bunu kabul etmedik ve işten çıkarılmak istediğimizi belirttik Fakat işveren işten çıkarmaya yanaşmıyor ve üzretlerimizde 400 YTL üzerinden vermek istiyor Bu durumda bizim tazminat hakkımız doğuyor mu eğer doğuyor ise hangi ücret üzerinden alabiliriz. Maaşımızın durumunu ıspat etme şansımız varmı hukuki yolla bu durumu çözebilirmiyiz Teşekkürler...
-
Belgesiz harcama makbuzu sanırım "gider pusulası" oluyor. Siz ve diğer arkadaşlarınız aynı yöntemle ücretlerinizin bir kısmını bu yolla alıyorsanız, Muhasebe Elemanı olarak çalışmanız avantajınızdır, bu belgelerin (gider pusulaları) seri numaralarını alarak, önce işvereninize bu durumu belirten bir ihtarname göndererek (maaşınızın bir kısmını şu kadar süredir bu yolla aldığınız, işten çıkarılma korkusu ile maaş bordrolarınıza ihtirazi kayıt koyamadığınız vb.) sonrasında maaş bordrolarınıza ihtirazi kayıt koyarak ve sonrasında da 24/2'ye göre dava açarak haklarınızı alabileceğinizi düşünüyorum.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
-
İşverinim tazminatımı ödeme konusunda sıkıntı çekmektedir. bu yüzden çıkışımı vermiyor.Çıkışımı verdiğini varsayarsak fesih in iş hukuku nun hangi maddesi kapsamınca çıkarılmayı talep etmeliyim (yani işverinin işe son vermesi gibi ) belirttirebilirim. Çıkış tarihimden sonra mesela 3-4 ay bekliyebileceğimi düşünüyorum tazminat için bu süreçte çıkışımla ilgili belge herhangi bir zaman aşımına uğrar mı eğer işveren ödeme yapmazsa
-
1) Haklı bir sebep yokken işten sizin ayrılmanız halinde ihbar ve kıdem tazminatı alamazsınız.
2) Haklı bir sebeple işten ayrılırsanız kıdem tazminatı alır, ihbra tazminatı alamazsınız.
3) İşveren sizi 1475 sayılı Yasa'nın 14. ve 4857 sayılı Yasa'nın 17. maddesine göre çıkartırsa ihbar ve kıdem tazminatı alırsınız.
4) İşveren sizi 4857 sayılı Yasa'nın 25/II. maddesine göre çıkartırsa ihbar ve kıdem tazminatı alamazsınız.
Selamlar.
-
Öncelikle teşekkür ederim
3. madde gereğince çıkışımın verildiğini düşünelim
mesela ben bu belge ile gidip 4 ay sonra mahkeme açabilirmiyim yani bir süreç var mı ?
çünkü zaten belirtildiği gibi sebepsiz işten çıkartılıcam fakat tazminatı ödemede zorluk yaşanıyor. 3. madde gereğince çıkarsam mahkeme hakkımla ilgili bir zaman aşımı süreci var mı ?
teşekkürler
-
İhbar ve kıdem tazminatları için 10 yıllık zaman aşımı olduğundan 10 yıl içinde dava açabilirsiniz. Selam.