Satın alacağım binadaki kirayı aksatan kiracıyı en çabuk nasıl çıkartabilirim?
6 yıl önce 5 yıllık sözleşme yapılmış konut olarak gözüken bir binayı kiracı düzenleyerek otele çevirmiş. Sözleşme yenilenmemiş fakat fesh de edilmemiş. Zaman içerisinde bölge belediye tarafından %100 ticaret alanı olarak belirtilmiş. Son 4 yılda kiracı kirayı düzenli olarak (önemli bir kısmını) yatırmamış. 2011 yılı sonunda ve 2012 yılında noterden avukat aracılığı ile ihtar çekilmiş. Her ihtardan sonra borcun ufak kısmı ödenmiş. Binaya talip olmam dolayısıyla ayın 20 sinde tekrar ihtar çekilmiş. Kiracı satın alacağımı duyunca kendisinin alma hakkı olduğunu söyleyerek alacağını idda ediyor. Fakat bina sahibi dürüst olmadığından ve kirayı da ödemediği için alım gücü olmadığından kiracıya satmak istemiyor. Binayı satın alır almaz işletme olarak tadilat yapıp kullanmak istiyorum. İlk gittiğimde yüzeysel olarak binayı gezebildim. Anlaşma yapmayı teklif ettik kabul etmedi. Ortağımla tekrar gittiğimizde kiracı gezmemize izin vermedi. Bu konuda bir hakkımız var mı?
Kiracıyı, satın alma işleminden önce bina sahibinin mi uğraşı daha çabuk çıkartır benim satın alma işleminden sonraki uğraşlarım mı?
Satın alma işleminden sonra tadilat yapıp açılış yapamadığım her gün para kazancımı kaybediyor olacağım.
Kiracı kendine uygun olmayan bir bina devraldığını, sonrasında tadilat yapmak istediğini belirtmiş fakat sözlü olarak bina sahibi yapacağı tadilatları karşılamayacağını söylemiştir. Şuan ki işletme bir devlet işletmesine özel işletmeli yatakhane olarak sözleşme yapmış. Fakat binadaki diğer odalar aynı zamanda otel olarak da 3. şahıslara kullandırılmış. Bu durumlar mahkeme sürecini uzatabilir mi?
Bina sahibi ile birlikte en kısa zamanda kiracıyı nasıl çıkartabiliriz?
Cevap: Satın alacağım binadaki kirayı aksatan kiracıyı en çabuk nasıl çıkartabilirim?
Anlayabildiğim kadar haklarınız şunlar:
1) Yeni malik sıfatıyla satın aldığınız tarihten itibaren 1 ay içinde ihtar çekerek tahliye için 6 AY süre verip, boşaltmazsa dava açmak.
2) İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası açmak (satın aldığınız için eski malikin haklarına halef sayılıyorsunuz).
Bunları avukatınız ile yapınız.