Davanın kısmen kabulü kısmen reddi durumunda mahkeme masrafların kime ait olur?
İyi günler değerli hukukçu arkadaşlar.
Evimi taşırken 4 ay kullanılmış buzdolabına taşıyıcı firmanın hasar vermesi nedeniyle, Asliye Hukuk Mahkemesinde buzdolabının bedeli olan 2.038 TL'lik alacak davası açtım.
Davayı açarken 190 TL ödedim. 300 TL de bilirkişi ücreti ödedim.
Fakat mahkeme davanın kısmen kabulü ile 375 TL tamir bedeline hükmetti.
Ödemiş olduğum 490 TL mahkeme masrafının tamamını geri alabilir miyim?
Cevap: Davanın kısmen kabulü kısmen reddi durumunda mahkeme masrafların kime ait olur?
Tamamını geri alamazsınız.Davanın kabul ve red oranına göre hesaplanan miktarını alırsınız.
Cevap: Davanın kısmen kabulü kısmen reddi durumunda mahkeme masrafların kime ait olur?
Oranlara göre 490 tl masrafın 400 TL'si bana kalıyor. Buzdolabını tamir ettirecek parayı bırak, üste zarar etmiş oluyorum.
Alıntı:
coupant rumuzlu üyeden alıntı
Oranlara göre 490 tl masrafın 400 TL'si bana kalıyor. Buzdolabını tamir ettirecek parayı bırak, üste zarar etmiş oluyorum.
Karşı tarafın avukat var mı?
Varsa ona da para ödeyeceksiniz.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Karşı tarafın avukat var mı?
Varsa ona da para ödeyeceksiniz.
İki tarafın da avukatı yok.
Tamir bedelini nereden bilebilirdim ki. Dava açarken bir meblağ belirtmek zorundaydım.
Bilsem bile tamir bedeli üzerinden dava açmadım diye bedel ödemem haksızlık değil mi?
Bilirkişi raporuna itiraz ederken, satınalma bedeline hükmedilmezse, tamiri de kabul ediyorum dedim. Bu işe yarar mı?
Değerli hukukçu arkadaşlar.
Ben bu davayı açabilmek için 190 TL yatırdım.
Davalı firma oluşan hasar benim suçum değil dediği için dosya bilirkişiye gitti. Bilirkişi için 300 TL yatırdım.
Bilirkişi 375 TL tamir bedeline hükmetti.
Davalı firma ısrarla hasarı ben vermedim demese, iş bu kadar uzamayacaktı.
Şimdi bu 300 TL'nin tamamının davalı tarafından ödenmesi gerekmez mi?
Ayrıca davalı firma mahkemeye sunduğu dilekçesinde benim hakkında "davacı, 100 TL daha ödememek için taşınan eşyaları sigortalatmadı" dedi. Ben de bu dilekçeden sonraki ilk duruşmada; madem ben para ödemekten kaçındım ve ürünleri sigortalatmadım, buna rağmen neden sözleşmeye "kırılan ürünler ... nakliyat tarafından temin edilecektir" ifadesini yazarak sorumluluk aldın sorusunu sorduğumda, sigorta konusu konuşulmadı cevabını aldım. Ve bu duruşma tutanağına geçti.
Tüm bunlara rağmen mahkeme masraflarının tamamının davalı tarafından karşılanması gerekmez mi?
Ayrıca yukarıdaki yalandan ötürü tazminat davası açma hakkım bulunuyor mu?