Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Mahduriyeti
Merhabalar,
hayatımın tamamında olduğu gibi yine kimsenin başına gelmeyen bir şey benim başıma geldi. Olayı kısaca özetlemeye çalışayım.
Bundan yaklaşık 2 yıl önce 0,55 promil ile ikinci kez ehliyeti verdim. O zamanlar bilmiyordum ama ikinci kez verdiğinde kısaca SUDGE denilen bir eğitim zorunluluğu varmış. Eğitimin yönetmeliği aşağıdaki linkte mevcuttur. Neyse 1,5 ay önce ücretini yatırıp eğitime başvurdum. Başvuru yapan herkesi psikolog ile görüşmeye çağırıyorlar. Bende gittim görüştüm. Benden karaciğer testleri istedi. Bunları yaptırmadan eğitime katılamazsın dedi. Bende yaptırıp 05/09/2014 tarihinde ilk eğitimime katıldım. İlk hafta psikolog ikinci hafta doktor üçüncü hafta trafik polisi eğitim veriyor. Dördüncü haftada sınav oluyorsun. Eğitimi başarı ile tamamlayanlar 1 ay sonra bir kez daha psikolog ile görüştürülüyor. Son sözü işte bu psikolog söylüyor. Ya ehliyetini alabilirsin diyor ya da eğitim tekrarı istiyor. Neyse 26/09 tarihinde ben eğitimi bitirdim. 85 ile eğitimi başarılı geçtiğimi 30/10 tarihinde de psikolog ile görüşeceğimi söylediler. Sınıftan çıkarken eğitim veren doktora gidip soru sordum. Şimdi 30 ekimde psikolog benim karaciğer sonuçlarımı görünce eğitim tekrarı verir mi dedim. Doktor bi durdu ve afalladı. Ne testi dedi. Benden test istenmişti sonuçlar dosyamda görmediniz mi dedim. Hadi ya ben onu atlamışım dedi ve hemen dur bakayım dedi. Baktı ve daha da şaşırdı. Bilmem ne değerin yüksek sen bu değerlerle eğitime girmen yasaktı zaten dedi. Seni önce psikolog amateme gönderiyordu dedi. Ben nasıl yani şimdi bunca eğitime boşuna mı aldım. Ne olacak şimdi ben ne yapacağım dedim. Benim psikolog görüşmemi 02/10 tarihine çektiler. O günden beri psikolojim bozuldu. Büyük bir merak ile perşembeyi bekliyorum. Bu yapılanlar benim çok gücüme gidiyor. Kaybettiğim zamana mı yanayım iş yerinden boşuna izin almalarımamı yanayım özel hayatıma karışılmasınamı yanayım ben şaşırdım kaldım. Ben şimdi yasal olarak ne yapabilirim. Benim hiç mi böyle bir konuda haklarım yok. Kanunda böyle bir uygulama yokken beni amateme yollamaları karaciğerime bakmaları ne kadar yasaldır.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...9/20040914.htm
http://www.istanbulhalksagligi.gov.t...me-egitimi/608
Cevap: Sürücü Davranışları Geliştirme Eğitimi Mahduriyeti
Bir kimse üzerinde zorla muayene, test veya tahlil yapılamaz. Ancak bu durumda da ehliyeti geri alamayacaksınız gibi görünüyor.