Kira Sözleşmesi Yok, Fesih Nasıl Olmalı?
bir evde kiracı olarak oturuyoruz. ev kiramızı yıllık ve peşin olarak veriyoruz. 1 Eylül tarihinde bir yıllık kirayı peşin olarak verdik. 9 Eylül tarihinde Evimizde buzdolabından kaynaklı bir yangın çıktı, buz dolabı firması yeni bir dolap ve evde çıkan hasar için, kiracı olan bizim için 4 bin ve evin demirbaşları için 8 bin olmak üzere toplam 12 bin tl ödemeyi kabul etti. Bu olaylar devam ederken ev sahibiyle aramız epey bir açıldı, adam, bir odanın su ve elektrik tesisatı hasar gördüğü halde evin tüm tesisatlarını yeniledi ve bunların tutarını da bizden çıkarmaya çalışıyor. Neyse biz ev sahibiyle konuşup başka bir eve taşındık. Bir yıllık peşin olarak verdiğimiz kira tutarı için ev sahibi "bir kiracı gelsin paranızı öderim" dedi. Evin tamiratı geçen hafta bitti ve bizim tanıdığımız bir tane çocuğu olan bir arkadaşımız evi tutmak istedi fakat ev sahibi evinin kiralık olmadığını söylemiş. Aramızda yazılı bir kira söyleşmesi yok, bu sözleşmeden hangi şartlarda dönebilir ve paramı alabilirim. Buz dolabı firması paranın tamamını benim hesabıma yatıracak ben 8 bin lirayı ev sahibine vereceğim. Vermem gereken bu 8 bin liradan peşin olarak verdiğim kira tutarını düşüp vermem de bir sakınca var mı? evden ayrıldığımı noter ve ya iadeli mektupla bildirmem filan gerekiyor mu?
Cevap: Kira Sözleşmesi Yok, Fesih Nasıl Olmalı?
Kira ödediğinize göre sözleşmeniz var demektir sözleşme yazılı olmak zorunda değildir şifahi de olabilir bunu da noterden gerekçesiyle feshedip tahliye ettiğinizi bildirebilirsiniz alacağınızı ev sahibinin alacağından mahsup edebilirsiniz bunu da noterden yaptığınız bildirimde belirtirsiniz kira yılının dolmasından önce tahliyelerde ev sahibinin yeni kiracı bulana kadarki makul süre 2-3 ay kira talebinde bulunabileceği kabul ediliyor.
Cevap: Kira Sözleşmesi Yok, Fesih Nasıl Olmalı?
Teşekkür ediyorum Engin bey,
yeni kiracı bulunabilmesi için makul süre 2-3 ay fakat gelen kiracıya, " evim kiralık değil" diyor. yani hem kirayı benden kesecek hem de evi boş duracak. göz göre göre beni zarara uğratmak istiyor.