Örneğin bir malın gerçek değeri 500 TL olsun. Biz bu malı 1000 TL'ye satalım. Bunu alan kişi 1000 TL'yi kendi rızasıyla verip satın alırsa dolandırıcılık sayılır mı? Malı az ya da çok göstermemek, tam bilgileri vermek şartıyla.
Printable View
Örneğin bir malın gerçek değeri 500 TL olsun. Biz bu malı 1000 TL'ye satalım. Bunu alan kişi 1000 TL'yi kendi rızasıyla verip satın alırsa dolandırıcılık sayılır mı? Malı az ya da çok göstermemek, tam bilgileri vermek şartıyla.
Dolandırıcılık sayılmaz kazıkçılık sayılır :)
Mal nedir? Piyasadaki muadilleri varmı varsa ne kadar?
Buna dolandırıcılık değil ticaret diyoruz.Tüm aracılık yapan, al sat ile uğraşan kişiler(en basitinden oto galeriler) tüm ömürlerini 20 ye aldıkları arabayı 25' e satmakla/satmaya çalışmakla geçiriyorlar.İsteyen gelir alır isteyen almaz.Yeter ki bir aldatmaca, dolandırıcılık suçunun oluşmasına neden olacak bir yanıltma olmasın.Ki dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşması o kadarda kolay değildir(arabayı satan adan bana temiz dediydi, bu bilgisayar iyi oldu dendiydi demekle olmaz).Kolay gelsin.
İşin bir ucu dolandırıcılık.Diğer ucu ise bir alıcının bir malı alırken gerekli araştırmayı yapma yükümlülüğü(ki araç satış sözleşmelerinde de aracı bu haliyle görüp beğenerek alıyorum yazar).Siz 2009 model aracı 2014 model diye ruhsatında da tahrifat yaparak satarsanız bu dolandırıcılıktır(belgelenebilir olduğu için sizin bilgisayar örneğini arabaya çevirdim sn. senoleker).Ancak satıcı laf arasında bu araç çok iyi 2009 olmasına rağmen 2014 arabalardan aşşağı kalmaz dedi, bende bu lafa istinaden aldım baktım 2014'ler daha güzel dolandırıldım dersek, muhtemelen havalar soğusa da büyük bir bardak soğuk su içeriz.