Maaşımdan Banka Keyfiyetiyle Tüketici Kredisi Takisidi ve Kredi Kartı Asgari Tutarı Kesilebilir mi?
Öncelikle herkese iyi akşamlar..
Benim bankaya yatan maaşımdan her ay otomatik olarak öncelikle çekmiş olduğum tüketici kredimin taksidi ben hesapta göremeden banka tarafından çekiliyor ve benim iradem dışında otomatik olarak taksidim ödenmiş oluyor. Bunun üzerine maaş aldığım bankaya ait kredi kartımın asgari tutarını geçen ay geçirdiğim bi kaza yüzünden ödeyemedim ve bu ay maaş çekmeye gittiğimde maaşım olarak karşıma sadece 300 TL gibi bir meblağ çıktı. Gerisi ise kredi kartımın asgari tutarı olarak kesilmiş bulunmaktaydı.. Bankadaki bireysel müşteri temsilcisi ve banka müdürü ile görüştüm. Durumu kendilerine anlattım ve eşimle çocuklarımı bu ay 300 tl ile mi geçindiricem die de söyledim. Bana verdikleri cevaplar genelde konuyu geçiştirmeye yönelik gibi geldi bana. Benim öğrenmek istediğim ise şu.. Maaşımdan böyle durduk yere yada bir ay geciktirdim die benim bilgim ve onayım dışında kesinti yapabilirler mi? Yapabiliyorlarsa hangi hukuka yada kanuna dayanarak bunu yapıyorlar? Eğer yapamayacaklarsa ben hakkımı nerede arayabilirim? Yada bu durumları maaşıma haciz olarak getirtebilir miyim? Bu konu hakkında bilgisi olan ve yardımcı olacak arkadaşlar varsa gerçekten çok teşekkür ederim.
Cevap: ÖNEMLİ!.. Maaşımdan Banka Keyfiyetiyle Tüketici Kredisi Takisidi ve Kredi Kartı Asgari Tutarı Kesilebilir mi?
Kredi ve kredi kart sözleşmelerinizi baştan sona tamamını okudunuz mu hiç??
Otomatik ödeme talimatınız vardır, o nedenle kesilebiliyordur.
Cevap: ÖNEMLİ!.. Maaşımdan Banka Keyfiyetiyle Tüketici Kredisi Takisidi ve Kredi Kartı Asgari Tutarı Kesilebilir mi?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kredi ve kredi kart sözleşmelerinizi baştan sona tamamını okudunuz mu hiç??
Ben sözleşmeyi okumak için istediğimde sanki uzaylıymışım muamelesi gördüm. Sanırım benim gibi birkaç uzaylı dışında okuyan yok.
Cevap: Maaşımdan Banka Keyfiyetiyle Tüketici Kredisi Takisidi ve Kredi Kartı Asgari Tutarı Kesilebilir mi?
Alıntı:
FoRNeuS rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle herkese iyi akşamlar..
Benim bankaya yatan maaşımdan her ay otomatik olarak öncelikle çekmiş olduğum tüketici kredimin taksidi ben hesapta göremeden banka tarafından çekiliyor ve benim iradem dışında otomatik olarak taksidim ödenmiş oluyor. Bunun üzerine maaş aldığım bankaya ait kredi kartımın asgari tutarını geçen ay geçirdiğim bi kaza yüzünden ödeyemedim ve bu ay maaş çekmeye gittiğimde maaşım olarak karşıma sadece 300 TL gibi bir meblağ çıktı. Gerisi ise kredi kartımın asgari tutarı olarak kesilmiş bulunmaktaydı.. Bankadaki bireysel müşteri temsilcisi ve banka müdürü ile görüştüm. Durumu kendilerine anlattım ve eşimle çocuklarımı bu ay 300 tl ile mi geçindiricem die de söyledim. Bana verdikleri cevaplar genelde konuyu geçiştirmeye yönelik gibi geldi bana. Benim öğrenmek istediğim ise şu.. Maaşımdan böyle durduk yere yada bir ay geciktirdim die benim bilgim ve onayım dışında kesinti yapabilirler mi? Yapabiliyorlarsa hangi hukuka yada kanuna dayanarak bunu yapıyorlar? Eğer yapamayacaklarsa ben hakkımı nerede arayabilirim? Yada bu durumları maaşıma haciz olarak getirtebilir miyim? Bu konu hakkında bilgisi olan ve yardımcı olacak arkadaşlar varsa gerçekten çok teşekkür ederim.
Sn Kırcalınında dediği gibi otomatik ödeme talimatınız olabilir. Bunu kontrol edip varsa otomatik ödemenizi iptal ettirin. Yada bankacılık hizmet sözleşmesi ve kredi kullanma sözleşmelerinde bu hakkı bankaya tanımış oluyorsunuz. Bu durumda özel sektörde çalışıyor iseniz. Maaş hesabınızı başka bankaya taşıyın.
Cevap: Maaşımdan Banka Keyfiyetiyle Tüketici Kredisi Takisidi ve Kredi Kartı Asgari Tutarı Kesilebilir mi?
İnternet Bankacılığından bakıyorum otomatik ödeme talimatı falan görünmüyor. En azından ben göremiyorum.. Banka yetkilileri benim hesabımda mutlaka görüyorlardır o vermediğim otomatik ödeme talimatını.. sözleşmeye gelince hiç okumadım.. Fakat bu yetkiyi imzalamış olsam bile (çoğu kişinin imzaladığı gibi hiç okumadan) haksızlık oluşmuyor mu? Bana yaşam hakkı tanımadan maaşımı kesebilecek yetkiyi imzalasam bile bi aykırılık oluşmuyor mu? Keşke maaşımı farklı bankaya taşıyabilsem ama devlet sektöründe çalışıyorum ve toplu olarak anlaşma imzalanıyor.. Bu yüzden başka bir yere de taşıyamıyorum..Bu konuda başvurabileceğim bi hukuki yol mevcut mu?
Bir kredi kullanmışsınız ve bu kredinin her ay belirli bir miktar ödemesini yapmak zorundasınız zaten kredi sözleşmenize göre,
bir kredi kartı kullanıyorsunuz ve bu kullanım sonucu oluşan kart borcunuzu da her ay bankaya ödemek durumundasınız zaten , normalde olması gereken bu, kesinti yoluyla otomatik olarak alınmamış olsa bile.
Tüm bankaların kredi ve kart kullandırımlarında izledikleri yoldur otomatik ödeme talimatı almak,
inter üzerinden veya telefonla değil, doğrudan hesabınızın bulunduğu şubeye gidip müşteri temsilcinizle görüşerek otomatik ödeme talimatınız olup olmadığını kontrol edebilir ve varsa (en azından ) kredi kartı için olan talimatı iptal edebilirsiniz diye düşünüyorum.