Ölen oğlumu mirastan men edebilir miyim?
Merhaba arkadaşlar. Benim 5 oğlum var. ortanca oğlum 4 ay önce bir trafik kazasında vefat etti. Ölen oğlum eşine ölmeden önce boşanma davası açmış lakin hakim 3 yıl ayrılık vermiş. Yani resmi olarak halen eşi olarak gözükmekte. Ve ölen oğlumun bir de 9 yaşında bir kız çocuğu var. Sorum şu: Ölen oğlumu ve onun eşini ve çocuğunu mirasımdan men edebilir miyim? edebilirsem bu nasıl olacaktır? Yaşım 70 üstü bu bir sorun çıkarır mı?
Cevap: Ölen oğlumu mirastan men edebilir miyim?
Alıntı:
Fatih Bingöl rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba arkadaşlar. Benim 5 oğlum var. ortanca oğlum 4 ay önce bir trafik kazasında vefat etti. Ölen oğlum eşine ölmeden önce boşanma davası açmış lakin hakim 3 yıl ayrılık vermiş. Yani resmi olarak halen eşi olarak gözükmekte. Ve ölen oğlumun bir de 9 yaşında bir kız çocuğu var. Sorum şu: Ölen oğlumu ve onun eşini ve çocuğunu mirasımdan men edebilir miyim? edebilirsem bu nasıl olacaktır? Yaşım 70 üstü bu bir sorun çıkarır mı?
Edemezsiniz,
vefat ettiğinizde oğlunuzun hayatta kalan kızı diğer 4 oğlunuzla eşit haklara sahip olarak mirasçınız olacaktır.
Kız 9 yaşında olduğundan, miras fiiliyatta anneye mi kalacaktır?
Vasiyet hazırlayarak bütün mal varlığınızı yaşayan çocuklarınıza bırakırsanız, yada sağlığınızda mallarınızı paylaştırırsanız, diğer mirasçı torununuz sadece saklı payı için dava açabilir diye biliyorum.
Eğer derdiniz toruna mal kalsın ama gelin bundan faydalanamasın ise; belki aşağıdaki gibi bir durum olabilir.
Yada toruna saklı payına dek gelecek kadar bir gayrimenkul bırakırsınız. Bu gayrimenkulün üst kullanım hakkını bellibir yaşa gelinceye kadar. dek gelecek şekilde diğer mirasçılardan birine yada tümüne verirsiniz. gelininiz çocuk büyünceye kadar o gayrimenkulden yararlanamaz.