[BEDAŞ A.Ş.]Aboneli Kaçak Elektrik
1998 yılından beri aynı elektrik sayacının kullanıldığı dükkanımıza, yaklaşık 1 ay kadar önce Cevizlibağ'dan gelen 2 elektrik idaresi memuru "sayacımızın çok eski olması" gerekçesiyle dijital olanı ile değiştirmişler. Buraya kadar sorun yok, 10 yılda bir kez değiştirilmesi gereken sayacın 16 yıldır kullanılıyor olmasından dolayı değişimi mantığa aykırı değil. Fakat olay "değişen saat"ten sonra başlıyor. Saat değiştikten 2 hafta kadar sonra dükkana bir ihbar gönderiliyor ve eski saatimizden ötürü 2700 lira civarı kaçak elektrik kullandığımız ortaya çıkıyor (Ben de yeni öğrendim, biz neymişiz öyle meğersem).
Velhasıl kelam, üzerinde parmak izi bile olmayan elektrik sayacından usulsüz elektrik kullanımının ortaya çıkarılmasına ailecek şaşırdık ve ne yapacağımızı bilemiyoruz. İnternette bu sorunu yaşamış birkaç kişiye rastladım fakat ya yeni kiraya çıkmışlar ya da ev satın almışlar. Biz bu dükkanı kurulduğundan beri kendimiz işletiyoruz ve bırakın kaçak elektriği, faturadaki kaçak kullanım bedeline dahi bu güne kadar sesimizi çıkarmadık.
Benim, aileme naçizane fikrim bir avukat bulup, mümkün ise Bedaş A.Ş.'yi mahkemeye vermesi oldu.
Bu anlamda siz kıymetli vatandaşların fikirlerini duymaktan memnun olurum. Sizce bu cezayı ödemeli miyiz, itiraz hakkımız var mıdır, cezai yaptırıma gerekçe olarak sayaca müdahele (el ile) etmiş olmaları mümkün müdür (Maalesef bunu da bekliyorum artık devletten) düşünceleriniz nelerdir?
Cevap: [BEDAŞ A.Ş.]Aboneli Kaçak Elektrik
muhatap oldupğunuz kurum özelleştiği için kaçak diye bir tanım olmaz,dolayısıyla kamu muhatap değildir,özel hukuka göre işlem yapılır.bunun dışında sayaçların 10 yılda bir rutin muayenesi yapılması gerekir yapılmadıysa idare sorumludur.kaçak olayını nasıl tespit etmişler,kancamı düşmüş,ayarlamı oynanmış detaylı raporu görmek gerek,bunada itiraz edebilirsiniz,itiraz üzerine sayaç ticaret bakanlığı ölçü ayarlara gider burada detaylı incelenir verilen rapor esas alınır,kesinlkle bedaşın tuttuğu raporu imzalamayın,çok ısrar ederlerse bu raporu kabul etmiyorum deyin.yanlız itirazınızı hemen yapın ve kaçak raporunun tastikli bir suretini alın.bişey çıkmaz.
Peki bu işlemler icin basitce hangi adımları izlemeliyim?
"Eski sayaç varken ortalama 10 lira harcıyordun yeni sayaç takıldıktan sonra ortalama 11 lira harcamaya başladın. Demek ki eski sayaç 10 lirada 1 lira eksik yazıyormuş ve sen her ay 1 lira kaçak elektrik kullanmışsın" gibi bir hesapla söyleniyor bildiğim kadarı ile bu tür şeyler. Ama yeni sayaç takıldığında 10 yerine 9 a düştü ise sana 1 lira iade edelim denen birini duymadım.
Mantık o zaten aşağı yukarı ama iki saatin arasındaki fark da beni bağlamaz. Bir de kaçak kullandın diyorlar suçlayarak. Madem paraya ihtiyacın var hakkın olan yolla al usulsüz ceza ihtarlariyla degil.