Büronun Mesken Olarak Kullanılması
Merhaba,
Apartmanımızın giriş katında 20m2'lik tek odadan oluşan bir adet büro bulunuyor. Kiralayan firma burayı kendi çalışanlarının konakladığı bir mesken olarak kullanıyor. İçeriye ranzalar yerleştirdiler ve 3-4 kişinin kalacağı bir bekar evi gibi kullanıyorlar. Apartmanda oturan herkes bu durumdan şikayetçi. Geçtiğimiz kat malikleri toplantısında bu konu görüşüldü ve tahliye edilmesi yönünde karar alındı. Mal sahibi kiracıya noterden ihtar çektiğini ve 1 yıllık kira sözleşmesini bitiminde (eylül ayında) tahliye edeceğine dair beyanda bulundu. Fakat süre dolmasına rağmen tahliye gerçekleşmedi.
Kat malikleri olarak kiracının tahliyesi için ne yapabiliriz?
cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Büronun Mesken Olarak Kullanılması
Bahsettiğiniz bağımsız bölüm mesken olarak mı görünüyor, yoksa dükkan olarak mı görünüyor? Tek oda dediğiniz için dükkan olabileceğini düşündüm. Eğer dükkan ise içinde hiç kimse yatıp kalkamaz, belediyeye şikayet edebilirsiniz.
Eğer mesken görünüyorsa, apartmanınızın yönetim planında dairelerin hiç bir şekilde işyeri olarak kullanılamayacağına dair bir hüküm var olabilir, yönetim planını kontrol edin. Varsa ev sahibini mahkemeye verebilirsiniz.
Eğer rahatsızlığınız sübjektif bir nedenden değil de mesela fazla gürültüden v.b. kaynaklanıyorsa birkaç kere gerekli yerlere şikayet edip tutanak/rapor tutturduktan, hatta kat malikleri olarak kendi tutanaklarınızı tuttuktan sonra, bahsettiğiniz bölümün satışa çıkartılması isteğiyle mahkemeye başvurarak sattırabilir, kendiniz (apartman olarak veya kısmen ortak) alabilirsiniz.
Daha fazla fikir için daha fazla bilgiye (ayrıntıya) ihtiyaç var, ama bu konuyu bir avukatla görüşmeniz önerilebilir.