Aile Konutu Şerhini Kaldırmak İstiyorum Boşanmayla Birlikte Kalkar mı?
merhabalar hukuki.net üyeleri
tapusu kendi üzerime 1997 yılında aldığım bir evim var. evi nasıl aldığım, nereden gelen parayla aldığım tamamen belgelerle kanıtlı. eşim evi alırken her hangi bir katkıda bulunmadı. geçimsizlikten dolayı karşılıklı boşanma konusunda anlaştık ve benden habersiz eve aile konutu şerhi koydurmuş. boşandıktan sonra evi satmayacaksın kendin oturacaksın diyor. şuan kendisi başka bir yerde ev kiralamış orada oturuyor elimde kira sözleşmesi var. bu durumda aile konutu şerhi boşanırken kalkması gerekmiyor mu? kendi isteğiyle evden gittiği için kalkar diye düşündüm yardımcı olabilir misiniz?
dipnot: boşanma davası işlemleri daha başlatılmadı
Cevap: Aile Konutu Şerhini Kaldırmak İstiyorum Boşanmayla Birlikte Kalkar mı?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığının başvurusu üzerine 21.04.2009 tarih ve 146/32-1838 sayılı Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ‘’aile konutu şerhinin terkin işleminin bu kaydın kendisine hak sağladığı kimsenin talebi üzerine yapılabileceği, bunun mümkün olmaması halinde ise anılan şerhin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararı uyarınca terkin işleminin gerçekleştirilebileceği’’ şeklinde yazılar üzerine tapu müdürlüklerince boşanma kararının kesinleşmesi yanında açık şekilde ‘kaldırılmasına dair’ karar aranmaktadır.
Cevap: Aile Konutu Şerhini Kaldırmak İstiyorum Boşanmayla Birlikte Kalkar mı?
Alıntı:
Av.Ergün Vardar rumuzlu üyeden alıntı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığının başvurusu üzerine 21.04.2009 tarih ve 146/32-1838 sayılı Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ‘’aile konutu şerhinin terkin işleminin bu kaydın kendisine hak sağladığı kimsenin talebi üzerine yapılabileceği, bunun mümkün olmaması halinde ise anılan şerhin kaldırılmasına ilişkin mahkeme kararı uyarınca terkin işleminin gerçekleştirilebileceği’’ şeklinde yazılar üzerine tapu müdürlüklerince boşanma kararının kesinleşmesi yanında açık şekilde ‘kaldırılmasına dair’ karar aranmaktadır.
öncelikle cevabınız için teşekkür ediyorum. şerhi koyduran şahıs kararında kesin ve şerhi kendi isteğiyle kaldırmak istemiyor. boşanma davası mahkemede görülürken başka davaya gerek kalmaksızın aynı dava üzerinden şerh kaldırma kararı verilebilir mi? çünkü şahıs şuan kendi ayrı eve çıktı ve sözkonusu evde oturmuyor. kira sözleşmesinin sureti ve mahkemede şahit olacak komşular bunu doğrulayacak nitelikte. yani özetle; boşanma davası görülürken hakim karar olarak şerhin kaldırılmasını da verebilir mi? eğer vermez ise boşanma davasından sonra açılacak ayrı bir davayla kesin olarak bu şerh kaldırılabilir mi?