Hiç çalışmadığım halde vardiyaya geçirebilirlermi?
merhaba,
Özel bir firmada çalışmaktayım 3.5 yıldır sabit çalışma saatlerim 08.30 - 17.30 dur. Şimdi ise aynı şartlarda değilde farklı bir bölümde zorunlu olarak vardiyalı çalışacağım bana iletiliyor. Şimdi ise vardiyalı çalışacaksın dediler bana ve bende ailevi nedenlerimden dolayı çalışmak istemiyorum ne yapmam lazım.
Sözleşmemde şu şekilde yazıyor:Personel, işinin ve işletmenin iştigfal ettiği iş kolu teamülü itibariyle, günlük işe başlama ve bitiş zamanlarının işveren tarafından ayarlanmasını, değiştirilmesini, gece ve gündüz veya kısmen gece ve kısmen gündüz saatlerinde veyahut nöbet vardiya sistemiiçerisinde çalıştırılacağını kabul ve taahhüt eder.
Böyle bir madde var ama 4 yıl çalışan birine böyle bir uygulama bir anda yapılabilir mi veya haklarım nelerdir?
Cevap: hiç çalışmadığım halde vardiyaya geçirebilirlermi?
Alıntı:
barisgull rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
Özel bir firmada çalışmaktayım 3.5 yıldır sabit çalışma saatlerim 08.30 - 17.30 dur. Şimdi ise aynı şartlarda değilde farklı bir bölümde zorunlu olarak vardiyalı çalışacağım bana iletiliyor. Şimdi ise vardiyalı çalışacaksın dediler bana ve bende ailevi nedenlerimden dolayı çalışmak istemiyorum ne yapmam lazım.
Sözleşmemde şu şekilde yazıyor:Personel, işinin ve işletmenin iştigfal ettiği iş kolu teamülü itibariyle, günlük işe başlama ve bitiş zamanlarının işveren tarafından ayarlanmasını, değiştirilmesini, gece ve gündüz veya kısmen gece ve kısmen gündüz saatlerinde veyahut nöbet vardiya sistemiiçerisinde çalıştırılacağını kabul ve taahhüt eder.
Böyle bir madde var ama 4 yıl çalışan birine böyle bir uygulama bir anda yapılabilir mi veya haklarım nelerdir?
Sözleşmenizde açık bir şekilde belirtilmiş ve sizdr bu sözleşmeyi imzaladığınız için kabul etmiş oluyorsunuz yani sizi istediği şekilde çalıştırabiliyor, buna karşı bi dava açma imkanınız yok. Ancak sözlü şekilde amiriniz veya müdürünüzle durumu görüşebilirsiniz. Onun dışında yapabileceğiniz pek bir şey gözükmüyor.
şu ana kadar hiç çalışmadım fakat sabit vardiyada çalıştım her zaman
Alıntı:
barisgull rumuzlu üyeden alıntı
şu ana kadar hiç çalışmadım fakat sabit vardiyada çalıştım her zaman
Evet dediğiniz gibi sizi 3.5 senedir aynı düzende çalıştırmışlar haklısınız ancak sözleşmenizde yazdığı için sizi gece bile çalıştırabilir. Örnekle açıklayacak olursam bir arkadaşım müşteri hizmetlerinde çalışıyordu haftada 5 gün 4 gündüz 1 gece olarak, 7/24 hizmet veriyorlardı daha sonra 3 gündüz 2 geceye döndü ve itiraz etti onlarda sözleşmeyi gösterdiler ve bizim uygun gördüğümüz böyle olması yönünde bu yüzden buna uymak zorundasın dediler yani eliniz kolunuz bağlı kalıyor çünkü işe girerken bu durumu kabul ediyorsunu. İşveren nasıl uygun görürse öyle çalıştırıyor.