Fazla mesai ücreti alabilirmiyim ???
Merhaba ;
Şubat 2010 ve 07.14 tarihleri arasında özel bir şirkette çalıştım.Sabah 8 akşam 8-10 saatleri haftanın 6 günü çalıştım ortalama 10 saat günlük çalışma sürem var .Kendi isteğimle istifa ettim.Ancak son 1.5 yıl içeriside aylık hakettiğim minimum ölçüde 100 saatlik fazla mesai 30 saat civarlarında gösteriliyordu.Geriye kalan fazla mesai ücretimi alabilirmiyim ve ilk önce yapmam gereken noterden ihtar çekmek mi olması gerekiyor?
Yardımlarınız için
NOt : son maaşım 1300 tl idi
Cevap: Fazla mesai ücreti alabilirmiyim ???
Alıntı:
100 saatlik fazla mesai 30 saat civarlarında gösteriliyordu.
Buradan anladığım , her ay bir kısım fazla çalışmanız bordronuzda gösteriliyor ve karşılığında ücreti ödenmiş görünüyordu. O aylar için de eğer fazla çalışmanızın daha fazla olduğuna dair bir itirazi kaydınız olmadıysa,
yapabileceğiniz pek bir şey yok.
ama ben çalıştım ancak o ücreti almadım fazla çalıştım ücreti eksik aldım 14 saat çalıştım 10 parası aldım.peki bodroya hiç fazla mesai ücreti yansıltılmadığı durumlarda nasıl olaacak bodro işyeri diretmesi ve işten atma tehdidi ile imzalatılıyor
Bordroda hiç fazla çalışma görünmemiş olsa şansınız çok daha fazla olur,
ancak bir miktar görünüyor ve o görünenden daha fazla süreyle fazla çalışmanız olduğuna dair bitirazınız olmamışsa, yapmış olduğunuz fazla çalışmalar karşılığı ücretini almış olduğunuz anlaşılacağından, mahkemelerin bu durumlarda kararı o yönde olmakta genelde.
170 ÇSGB ile ilgili konuyu paylaştım ve yakın zamanda çalıştığım sektörle ilgili bakanlık bir teştif gerçekleştirdi.İlgili konuların onlarında gündeminde olduğu ve firmaların sizin vermiş olduğunuz cvp yakın bir cvp vermesi üzerine bakanlık denetmenleri çalışan ilgili saatlerin ücretlerini almamış sizin bodro imzalatmanız sizi kurtarmaz çalışan bunu evrak ve şahitlerle ispatmalamasını sonucunda 5 yıla kadar fazla mesai ücretlerini talep edebilir diye bir bilgi vermişler.170 çsgb aradığım ilk önce noterden bir ihtar gönderek işyerinden fazla mesai ücretinin talep edilmesini eğer sonuç alınmaz ise il müdürlüğüne yada 170 arayarak şikayette bulunun diye bri bilgi verdi.
Benim öğrenmek isteğim siz bu konulara bizden daha hakimsiniz sizden de bilgi almak istiyorum
Dedikleri doğru, bir yerden başlayabilirsiniz sonuçta.
İlk adım da işyerinden fazla çalışmalarınızın ödenmeyen karşılığını ödemelerini talep etmek, kabul ederlerse ne ala, etmezlerse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Dava aşamasında daha önce de dediğim gibi, geçmişteki sürelere itirazınız olmamışsa, işiniz zor.
İşyerinin insan kaynaklarından aldığım bilgiye göre bu konulardakş 100 şikayetten 98 işçinin lehine olduğunu duydum.Sektör fazla mesai konusunda sıkıntılı bir sektör bunun için ekstra önlem almaya çalışıyorlar. bu arada işyeri KARGO FİRMASI.Fazla mesai ödememek için cumartesi izinleri güm içerisinde mola vermeler eskiden kullanılan sistem gece 12 kadar işlem yapma imkanı veriyordu ve buda işçiler tarafından ekran görüntüsü sayesinde fazla mesai için delil teşkil ediyordu ama şimdi sistem otomatik 7-8 gbi kendini kapatıyor.( ekstra bilgi olsun istedim biraz dertliyimde ) Bilgiler için tşkler