Cevap: İstifa etme hakkında
HAklı bir sebebiniz olmaksızın işten ayrılmak istediğinizde ihbar süresine uymanız gerek bildiğiniz üzere,
işten kendi isteğiyle haklı sebep olmaksızın ayrılan kişiye de kıdem tazminatı ödenmez. Her trlü hakkınızı verebilmesi için sizi işverenin işten çıkartması gerekir.
Bordro imzalamamanız, maaşınızın elden verilmesi bir dava durumunda size bir fayda sağlamaz ama sgk priminiz gerçek ücretinizden daha düşük bir bedel üzerinden ödeniyorsa, bu derhal fesih için haklı sebep olur.
SGK na bildirilen ücretiniz aldığınız ücretinizden düşük mü?
Evet haklarımı alabilmem için onun çıkarması gerekir biliyorum ama ben daha önce bir kere çıkmak istemiştim ve beni "iş bulana kadar dur, bulduğunda haklarını verip göndercem söz veriyorum" diyerek ikna etmişti. Ona dayanarak konuşuyorum.
Maaşım 1000 TL ama primim asgari ücret üzerinden yattı hep. O aradaki farkı da para makbuzuna bir prim adı altında yazıyordu, o prim sgk primine tabi değilmiş. Tam hatırlamıyorum ama iş gücü işçi sağlığı primi miydi neydi öyle bir adı vardı.
Ayrıca son birkaç ay hariç daha önceki bütün resmi tatillerde çalışmış görünüyorum ama fazla mesaimi almamış görünüyorum bordro kayıtlarına göre.
- - - Updated - - -
Şimdi baktım makbuzdan. "İş güvenliği iş riski" diye yazmış asgari ücret ile 1000 TL arasındaki farka.
Önerim, işvereninizle görüşmenizdir elbette.
Anlaşamıyorsanız,
noter kanalıyla bir ihbar gönderip, fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi, resmi kurumlara bildirilen ücretinizin gerçek ücretinizden daha düşük olması nedenleriyle sözleşmenizi feshettiğinizi bildirip, ödenemeyn fazla çalışma ücretleriniz, kullanmamış olduğunuz izin günlerine ait ücretleriniz , ödenmeyen aylık ücretiniz ve kıdem tazminatınızın (örneğin en geç 1 hafta içinde) vereceğiniz banka hesabına ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı belirterek aynı gün işi bırakabilirsiniz.
İşvereniniz ihbar tazminatı için bir işlem başlatırsa, sözleşmenizi ücretlerinizin tam ve zamanında, olması gerektiği gibi ödenmemesi sebebiyle sözleşmenizi feshettiğinizi belirtip itiraz edin ( tüm bildirim ve itirazlarınızı noter aracılığıyla yapmanız sizin menfaatinize olur)
İşveren kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınızı ödemezse , iş mahkemesinde dava açarak talep edebilrisiniz, ancak açacağınız davada gerçek ücretinizin daha yüksek olduğunu ıspatlamanız gerekir haklılığınızı ıspatlamak için.
Makbuzlarımı saklıyorum. Hatta ondaki kopyalarına da ulaşabilirim istersem. Ben sadece kötü ayrılmayalım istiyorum. Diyelim bugün bırakıp gidicem, bunu yaparken bir istifa mektubu falan vermem gerekiyor mu yoksa direk çıkıp gidebilir miyim?
Alıntı:
daywalkermsy rumuzlu üyeden alıntı
Makbuzlarımı saklıyorum. Hatta ondaki kopyalarına da ulaşabilirim istersem. Ben sadece kötü ayrılmayalım istiyorum. Diyelim bugün bırakıp gidicem, bunu yaparken bir istifa mektubu falan vermem gerekiyor mu yoksa direk çıkıp gidebilir miyim?
Keyfiniz bilir,
iş kanununa göre, işten ayrılacağınızda işverene durumu yazılı olarak bildirmeniz ( bildirdiğinizi de ıspatlabilecek durumda olmanız ) gerekir.
İşten yarılmanızda haklı bir sebep varsa ( haklı sebepler iş kanununda açıkça belirtilmiştir) ihbar süresine uymak zorunluluğunuz yok, bildirimde bulunur ve ayrılırsınız.
İşten ayrılmanızda haklı bir sebebiniz yoksa, iş kanununda açıkça belirtilen, çalışma sürenize göre değişen ihbar süresine uymanız gerekir, uymamanız durumunda işverenin ihbar tazminatı talep hakkı doğar.
Teşekkür ederim. Sizi de meşgul ediyorum ama bildirdiğimi ispatlayabilecek durumda olmak için ne yapmam gerekiyor? Kendisine yazılı vereceğim işten ayrılış yazıma ona da imza attırıp bir fotokopisini falan mı alayım?
Dediğiniz gibi 2 kopya hazırlayacağınız ayrılma bildirimi yazınızın işvereninizin aldığına dair imzaladığı bir fotokopisi veya
bildirimi noter kanalıyla yapmanız
Teşekkür ediyorum yardımlarınız için.