İcra zaman aşımı hakk, arsa haczi , ve arsanın başkasına satılması
Adana da bir arsamız var 2 ortak almıştık,
diğer ortak banka sorunları yuzunden arsanın onun hissesine düşen kısmına icra yoluyla 10 farklı kişiden haciz konuldu.
daha sonra borçlu ortağa ait bir apartman satıldı ve alacaklıların bir kısmı paralarını aldılar, ama hiçbiri arsadaki haczi kaldırmadı.
olaylar olalı 1 seneden fazla oldu, , arsa için hacizden sonra bir işlem yapılmadı. icra dosyası zaman aşımına düşmüş olmalı ,
yanlış hatırlamıyorsam 1 sene içinde hiçbir işlem yapılmayan icra haciz dosyalarına, mal sahibi gidip itiraz edebiliyor ve dosya işlemden kalkıyor.
doğru mu?
eğer doğruysa,
ben ortağın hissesini kendi üzerime hacizlerle beraber alıp , arsayı işlem yapılabilir hale getirmek istiyorum.
hacizli olarak alacağım ortağımın hissesi, bana da hacizli olarak geçecek,
bu aşamada, hacizli hisseleri üzerime geçirdikten sonra ortağım gidip icra dairelerine zaman aşımı başvurusu yapıp hacizlerin kaldırılmasını talep edebilir mi?
talep ederse, alacaklılar artık bana ait olan eski ortağımın eskiden haciz koydurdukları hisselere haciz yenilemesi yaptırabilir mi ?
(artık benim oldular, eski sahibinin değiller, bu sebeple haciz yenilemesi yapılabilir mi? onu öğrenmek istiyorum)
Cevap: icra zaman aşımı hakk, arsa haczi , ve arsanın başkasına satılması
1 sene içinde hiç bir işlem yapılmadığını nereden biliyorsunuz? Belki yapılmıştır.
Hacizli hali ile almayın. Canınız çok sıkılır. Satılmasını isteyin, satıldığında hisseyi siz alın.
Bir avukata giderseniz sıkıntısız bir şekilde halleder.
Konusu taşınmaz olan hacizlerin düşme süresi iki yıldır. Hacizli payı haciz şerhi ile satın almanıza mani bir hal yoktur. Fakat bu durumda hacizli malla sınırlı olmak kaydı ile hacizlere karşı sorumluluğunuz doğacaktır. Mantıklı olan icra ihalesine girerek artırma yolu ile arkadaşınızın payını almanızdır. Böylece hacizler zaten düşecektir. İcra ihalelerinde hisseli payların satışına ilgi çok düşüktür. Sizin kanundan kaynaklanan Şufa (ön alım) hakkınız var. Fakat cebri satışta kanuni Şufa Hakkı kullanımı söz konusu değildir.
bilgi için teşekkür ederim, 2 yıl zaman aşımı geçtikten sonra icrada bir işlem yoksa, icranın kaldırılmasını borçlu olan ortağım talep edebiliyor , doğru mu? cevap evet ise,
hisseyi benim almış olmam, 2yıldır işlem yapmayan alacaklıların yeniden icra koymasına engel teşkil edecek mi? yoksa icra tekrarlama hakları olacak mı?
2yıldır işlem yapıp yapmadıklarını icra memurluğundan öğrenmem mümkün dür, doğru mu?
son soru: A nın icralı hissesini ben alırsam, A nın icralık hissesini elimden alabilirler diye düşünüyorum, daha artık benim mal varlığıma göz dikip te tahsilatı benden yapmaya çalışabilirler mi? çok saçma olur böyle birşey varsa. sonuçta borç A nın , anca hisseyi icralı olarak tutabilirler ve satışa açabilirler , bana bir yaptırımları olamaz diye düşünüyorum. yanılıyor muyum?
Haciz yokken satın alırsanız bir daha haciz konmaz ama alacaklıların (hem de 10 tane) haciz koymayı "unutması" imkansız. Hacizli olarak alırsanız alacaklılar sadece o hisseyi alabilirler, başka malınıza etkisi olmaz.
Burada en iyi yol, baştan beri herkesin önerdiği yol: İcradan satışını istemek.
Hem ortağınız hem de sizin için en iyi yol bu.
icra satışını ben mi isteyeceğim, borcu olan ortak mı isteyecek? ilk icrayı koyan daireden isteyeceğiz sanırım.
şu soru netleşmedi,
varsayalım ki 2 yıl geçti ve icrada bir işlem olmadı, hisseyi de kendi üzerime aldım.
eski sahibi icraya gidip, haczin kaldırılmasını istedi (2yıl zaman aşımı sebebiyle) bu durumda artık benim olan hisseye , eski alacaklı yeniden haciz yenilemesi yapabilir mi yapamaz mı?
Satışı ancak takibe geçen ve takibi kesinleşen alacaklı isteyebilir. Hacizler düştükten sonra diğer payı alabilirsiniz. Yeniden haciz takibine geçildiğinde mülkiyeti size geçmiş pay için artık haciz uygulanamaz. Fakat bu durumda kuvvetle muhtemel alacaklılar tasarrufun iptali (satışın iptali) davası açacaklardır. Daha önce haciz uyguladıkları için de muhtemelen satış iptal edilecektir.
o zaman benim satış ile ilgili yapabileceğim hiçbirşey yok , ancak izalehi suhu muydu ondan yapabilirim ki o da arsanın tamamının satışını kapsar.
son yazılan mesajdan anladığım, sadece haciz koyanlar satış isteyebilir, istemiyorlar 1 bucuk senedir, böyle kiitlenmiş durumda kaldı mı yani arsa?
yok mu bu işin bir "zaman sınırlaması" haciz koydu ama tahsile yonelmiyor , satış istemiyor?
böyle yıllarca beni madur mu edecekler?
haciz koyulduktan sonra 2 yıl içinde , "haciz yenileme" mi yapılıyor, ve böylece hacizi mi uzatacaklar? zoraki satış ne zaman istenmek zorunda? veya satış istenmek zorunluluğu yokmu?
İzale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi) ancak iştirak halinde mülkiyette, yani genellikle miras yolu ile intikallerde söz konusudur. Hisseli tapu diye bilinen paylı mülkiyette söz konusu olamaz. Çünkü herkesin payı tapuda bellidir. Evet alacaklı haciz yenileme ile zamanı uzatabilir. Satışa geçilinceye kadar yapacağınız pek bir şey yok gibi görünüyor.