İşten çıkartıldıgım işvereni çeşitli sebeplerden dolayı mahkemeye vermek istiyorum...
Öncelikle herkese merhaba,
Yaklaşık 10 ay özel bir limited şirkette satınalma personeli olarak görev yaptım. Şirketin faaliyet alanı triko imalatı ve ihracatı idi. Haftada 6 gün minimum 62 saat çalışıyordum, idari katın tamamı bu şartlarda çalışıyordu. İşe giriş tarihinden itibaren 35 gün sgk girişimi yapmadılar, önceleri ben yapıldıgını sanıyordum ama yapılmamış. İşten ani bir şekilde, bir gün patronumun ofisime gelip '- Benim param bugün buraya geri gelecek, X fiyata aldıgın ürünlerinden fiyatı Y fiyata düşürülecek(aradaki fark hemen hemen %50dir) yoksa çok kötü olur... Ben sabah buraya çok kötü niyetle geldim ama allahtan beni tuttular...' diyerek firma içerisinde daha önceki satınalma işlemlerimle ilgili araştırma başlatıp akabinde birşey bulamayıp beni işten çıkarttı. Bu olay 22.07.2014 tarihinde gerçekleşti. Çıkış işlemimi gerçekleştirirken bana verilen ihbarnamede birçok madde vardı maddi manevi bütün haklarımı aldıgıma dair vs. İhbarnameyi altına '-İçerideki gün sayımı ve ihbar tazminatımı aldım, diger hiç bir maddeye katılmamaktayım' yazarak imzaladım. Fakat ihbar tazminatımı vermediler. Firmayı 1 ay sonra aradıgımda patronun ben 10 aylık elemana tazminat vermem deyip tazminatımı vermeyecegini ögrendim ve yatırılmayan sgk primiminde ödemesini istedigimde '-Biz başında söyledik ilk 2 ay sgk yapmıyoruz diye. Bu parayı alamazsın.' dediler ve en başında böyle bir konuşma geçmedi zaten. Bu olayın yaşanmasındaki sebebi bilmiyorum, birisi doldurmuş. Açık açık iddaa ettigi şey şirketi dolandırdıgım fakat yaptıgım bütün satınalma işlemleri fiyat ve ürün konusunda önce patronun kendisi tarafından imzalanarak onaylanıyordu, bütün işlemler resmi faturalıydı yani bu mümkün degil. Bunu tehtidkar bir dille dile getirdi yukarıda belirttigim şekilde. Bu olayın 1 ay öncesinde 36 yaşında erkek bir çalışanı çeşitli sebeplerle odasına çagırıp tartakladı, itti ve o şahıs bu konuyla ilgili patronu mahkemeye verdi, polis geldi şirkete ifade için ama herkes kovulmaktan korktugu için dogru şekilde ifade vermedi. Fazla uzatmak istemiyorum konu anahatlarıyla böyle aslında çok daha fazla çarpıklık ve problem var... Sormak istedigim;
-Sgk girişimi yapmadan çalıştırdıgından dolayı mahkemeye vermeyi düşünüyorum. Bununla ilgili işe girişimden 5 gün sonra teslim aldıgım bir faturada imzam var ve bu fatura elimde mevcut. Yani kanıtım var.
-Tartakladıgı eski çalışanla birlikte beni tehtid ettigine dair dava açmayı.
-İhbar tazminatımı ödemedigi için dava açmayı düşünüyorum.
Bu şirket çatır çatır vergi kaçırıyor ve hangi firmalardan ne faturası aldıgını biliyorum. Hatta birçok faturada benim imzam var teslim alındıgına dair. Çalışma şartları sözleşmeli firmalarımızın prosedürlerine uymamakta özellikle çalışma saatleri(olması gereken 45 saat). Tüm bunlarla birlikle işverinimi mahkemeye vermek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Ne elde edebilirim? Açıklayıcı bir şekilde yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.
İyi günler herkese.
Cevap: İşten çıkartıldıgım işvereni çeşitli sebeplerden dolayı mahkemeye vermek istiyorum...
İşçi işe girdiğinde SSK yapılması zorunludur. 10 aylık çalışma süresi ihbar tazminatına hak kazanıldığını gösterir. Fatura ve vergi işine girmeyin. Üzerlerinde sizin imzanız varsa sizin canınız daha fazla yanabilir.