Benim İçin Önemli Kısa Cevaplı Sorular.
Değerli arkadaşlar bir kaç sorum var ve cevabı benim için çok önemli sorular farklı konularda olabilir ya da düzgün başlık burası olmayabilir lütfen bağışlayın.
1. Tediye Makbuzu alacak yerine geçer mi ?Örneğin A kişisi B ye 20 000 TL ödendiğine dair Tediye Makbuzu verdi. Ve makbuzun açıklama kısmında da örneğin "fındık bedeli" gibi bir ibare var. Makbuzu veren alandan alacak talep edebilir mi ?
2. Birisine verilen senette sadece senet karşılığı parayı alan şahsın imzası yeterlimidir ? Örneğin Sabit geliri olmayan kişilere banka kredi verirken eşinin de imzasını istiyor. Bu durum senetler için de geçerli midir ?
3.Kardeş kardeşi mahkeme yoluyla icraya maruz bırakabilir mi. ? Mesela bir kardeşin diğerinden evrakla ispatlanabilir alacağı var. Alacaklı kardeş mahkeme yoluyla borçlu kardeşin arazi araba gibi mülkiyetlerinde haciz isteminde 1. sırayı alabilir mi ?
4. Haciz işlemi taşınmazları kapsıyor mu ? Yine evrakla ispatlanabilir alacağı olan kişi borçluyu mahkemeye verip üzerine kayıtlı olan araziye haciz koydurabilir mi ?( Not : arazi alacaklıya veya herhangi birine ipotekli değilken)
Biliyorum çok sordum ama kısa cevaplar verirseniz bile kafidir benim için.
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Cevap: Benim İçin Önemli Kısa Cevaplı Srular.(ACİL)
Eğer birine yanlış cevap verirsem, doğrusunu bilenler umarım uyarır:
1-Tediye makbuzunda parayı alanın imzası yoksa zaten anlamı yok. Eğer varsa: Bu, paranın ödendiğini gösterir. Yani alınan fındıkların parasının ödendiğini gösterir. Makbuzu veren fındıkları almıştır ki parasını ödemiştir. Parayı geri istemek için fındıkları almadığını, eksik aldığını, fındıkların bozuk olduğunu v.s. iddia etmeli, bu iddiasını ispatlamalıdır. Yani dava etmeli ve davayı kazanmalıdır. Bu durumda alacağını isteyebilir.
2-Bu, alacaklının kabulüne bağlı. İsterse bunu yeterli görebilir, isterse kefil isteyebilir. Kefl de senedi imzalarsa, alacaklı ister kefilden ister borçludan ödemesini isteyebilir.
3-Mahkemeye gerek yok. Doğrudan icraya verebilir. Birinci sırayı, ancak bahsettğiniz mallarda haciz yoksa alabilir. Haciz varsa, sıraya girer.
4-Kapsıyor, hem de en garantili yoldur.
Cevap: Benim İçin Önemli Kısa Cevaplı Srular.(ACİL)
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Eğer birine yanlış cevap verirsem, doğrusunu bilenler umarım uyarır:
1-Tediye makbuzunda parayı alanın imzası yoksa zaten anlamı yok. Eğer varsa: Bu, paranın ödendiğini gösterir. Yani alınan fındıkların parasının ödendiğini gösterir. Makbuzu veren fındıkları almıştır ki parasını ödemiştir. Parayı geri istemek için fındıkları almadığını, eksik aldığını, fındıkların bozuk olduğunu v.s. iddia etmeli, bu iddiasını ispatlamalıdır. Yani dava etmeli ve davayı kazanmalıdır. Bu durumda alacağını isteyebilir.
2-Bu, alacaklının kabulüne bağlı. İsterse bunu yeterli görebilir, isterse kefil isteyebilir. Kefl de senedi imzalarsa, alacaklı ister kefilden ister borçludan ödemesini isteyebilir.
3-Mahkemeye gerek yok. Doğrudan icraya verebilir. Birinci sırayı, ancak bahsettğiniz mallarda haciz yoksa alabilir. Haciz varsa, sıraya girer.
4-Kapsıyor, hem de en garantili yoldur.
hocam çok teşekkür ederim.