-
Taahhüdü ihlal
merhabalar
kamu krumunda memurum.3 ayrı borçtan bankaya taahhüd imzaladım.maaşımdan kesilmesi için.ancak kurumdaki yanlışlık yüzünden maaşımın 4/1 oranından kesinti yapıldığından 650 tl lilk kısmı ödenmiş.diğer 2 borcum ödenmemiş.şimdi ise banka taahhüdü ihlal davası açmş.ilk duruşmaya katılmadım.ikinci duruşma bu ay.
sormak istediğim
1) dava konusu 2 taksit için ödeme yapsam beraat eder miyim yoksa mahkeme açılış tarihinden bugüne kadar olan miktarın tamamını mı yatırmalıyım
2) maaşımda nafaka kesintisi var.maddi durumum çok da iyi değil.ödeme gücüm yok deyip savunma yapsam işe yarar mı
3) zaten maaşımdan icra yoluyla kesinti yapılıyor.banka alacağını alıyor.bana sırf maaşımdaki blokeyi kaldırmak içiçn zorla avukata yönlendirdiler.bunu ispat edebilir miyim.
avukat tutmaya gücüm yok.lütfen yardımcı olur musunuz.uykularım kaçıyor.
(taahhüd miktarı aylık 1000 tl.650 tl lik ksımı icra yoluyla alınıyor.350 tl lik kısmı ise 2 dosyaya ait)
-
Cevap: Taahhüdü ihlal
yardım edecek kimse yok mu acaba
-
1)Evvela dava konusu borçlar ödenmeli ancak genede tüm borcu ödemek sizi hapis cezası ihtimali ve dava sıkıntısından tamamen kurtaracaktır.
2)Elbette bir işe yaramaz.Taahhüt vermek demek bu borcu ödeme gücüm var ve ödeyeceğim demektir.Bu savunma işe yarayacak olsa hukuken taahhüt, taahhüt verme, taahhüdü ihlal, taahhüdü ihlal sonucunda tazyik hapsi vs. gibi kavramların hiç bir karşılığı ve önemi kalmaz.Ödeme gücü yoksa kesinliklikle taahhüt verilmemesi gerektiğini buradaki kıymetli hukukçu arkadaşlar defalarca yazdı.
3)Bahsettiğiniz zorlama hukukun dışındaysa(kafanıza silah dayama gibi) bunu ispat ederseniz lehinize.Ancak hukuk çerçevesinde borçlarını tahsil etmek için bir takım yönlendirmeler yaptılarsa bunları ispatlasanız da bir önemi yok.
Eğer tazyik hapsiyle karşılaşmak istemiyorsanız bir şey çıkmayacak şeylerle zaman kaybetmek yerine bir an evvel eşten dosttan verdiğiniz taahhüdü karşılayacak para bulmanızı tavsiye ederim.Bir kişinin maddi imkansızlıklar yüzünden 1 gün dahi hapse girmesi üzücü bir şey.Umarım en kısa sürece bir çözüm üretirsiniz.Kolay gelsin..
-
650 lira maaşınızdan kesilmediğinde bunun farkına varmadınız mı?