Kütüğümü değiştirmek istiyorum.
Annem babam ayri ben annemin kutugunun oldugu yere gecmek istiyorum babamin kutugunden cikmak istiyorum ayrica babamin kutugunun bulundugu yerden rahatsiz oluyorum doguda oldugu icin ne gerekiyorsa yaparim degistirmek icin. Nasil bir yol izlemeliyim?
Cevap: Kütüğümü değiştirmek istiyorum.
Kaç yaşındasınız?
Eğer 18 yaşını geçtiyseniz bu konuda bilgi almak için size en yakın nüfus müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Eskiden Sulh hukuk mahkemesine kütük nakli için dava açılıyordu ama o zamandan bu yana pek çok mevzuat değişti, güncel bilgiyi nüfus müdürlüğünden almanız en doğrusudur.
Eğer 18 yaşından küçükseniz ya ebeveynleriniz (anneniz?) aynı işi yapacak, ya da büyüyünceye kadar bekleyeceksiniz.
Kütük değiştirme işlemi yapılmıyor artık.
http://www.nvi.gov.tr/Sik_Sorulan_So...ml?pageindex=9
- - - Updated - - -
Sebep; Devlet politikası, Soy bağının kaybolmaması için
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Ben rahatsiz oluyorum dogudan bir il yazdigi icin ayrica soyumu reddediyorum soyum beni ilgilendirmiyo dava ws acsam sonuc alamaz miyim? Sonucta gecerli sebeplerim var ayrica annemin soyadinida almak istiyorum bu mumkun mudur?
Soyunuzla zaten Devlet ilgili. Reşitseniz Soyadınızı değiştirebilirsiniz diye biliyorum. Dava yoluyla. 5-6 ay önce sanırım. Aihm si Annenin soyadını alınabileceği kararı vermiş ama Türkiye da buna uyuluyormu bilmiyorum açıkçası.
Resmi sitede; "5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yer değiştirme işlemine yer verilmediğinden başka bir yere nüfus kaydının taşınması mümkün görünmüyor." deniyor. Bu şu anki yasal durum. Yasada yer değiştirme işlemi hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm olmadığına göre bu konuda "yasa boşluğu" mevcuttur diyebiliriz. Üstelik bu durum bence kişi hak ve özgürlüklerine, insan haklarına aykırı bir durum. Eskiden kolayca nakil yapılabilirken, bugün Mernis projesi nedeniyle ve belki de kişilerin etnik vs. kökenlerinin de tespit edilebilmesi için böyle bir mevzuat getirildi.
Kanımca, önce dava açmalı ve kanun boşluğunu doldurma yoluna gidilmeli. Mahkeme davayı reddederse ve tüm yasa yolları tüketildiğinde, Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru yoluna gidilmeli.
Merhabalar,
Normal şartlar altında kütük değişikliği yapılmıyor anladığım kadarıyla. Fakat, benim kaydım Md. Kanunun 290 maddesine göre annemin kütüğüne yapılmış. Baba adı yazıyor fakat babam ile ilgili isim dışında herhangi bir bilgi yok. Babamın kütüğüne yazılma gibi bir seçenek olmadan kütüğümü değiştirmek için nasıl bir yol izleyebilirim ? Mümkün müdür ? Adana'da bana yardımcı olacak bir avukat var mıdır ? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Burada avukat aramak yasak.Babanızın kütüğüne geçmek için bir avukatla çalışıp/araştırmaya girip sonuç alma şansınız olabilir.Ancak ben kafama göre falanca şehir yazdırayım diyemezsiniz.Avukatı barodan yada çevrenizden edineceksiniz.