Kısa dönem kiralamalarda kira kontratı
Merhaba,
Bir tatil yöresinde bir adet daire alıp bunu minimum 1 hafta olmak üzere kısa dönem (haftalık-aylık olarak) kiralamak istiyorum. Bunun için yasal kurallara uymak ve devletle başımın derde girmemesini istiyorum.
İstanbul'da bir evim var ve içinde birden çok kiracılarım oldu. Her kiralamada, kırtasiyeden alınan matbu bir kira kontratına #1 YIL# süreli olacak şekilde kira kontratını dolduruyoruz.
Yine aynı şekilde 1 haftalık kiralamalarda da aynı matbu kira formunu kullanabilir ve yıl içindeki kira gelirlerimin vergi beyanını yine her yılın Mart ayında verebilir miyim? Bunu Bu şekilde yaparsam kanuna kurala uymuş ve yasal bir işlem yapmış olur muyum?
Yani uzun süreli kiralamalardaki aynı yöntemi haftalık kiralamalarda uygulayabilir miyim?
Kaç gündür araştırıyorum, internette bunun cevabını bulamadım. Eminim buradaki cevaplarınız konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bir çok insana yardımcı olacaktır.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Cevap: Kısa dönem kiralamalarda kira kontratı
İlke olarak kontratın süresi maliye ile olan ilişkinizi etkilemez, yani GMSİ verginizi aynı şekilde beyan/tahakkuk/ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca, eğer yasalarda bir değişiklik olmadıysa kira sözleşmesinin yazılı olması dahi gerekmez diye biliyorum. Yeter ki maliyeye doğru beyanda bulunun, sorun çıkmaz.
Ancak, kısa dönem kiraya verdiğiniz konut mobilyalı olacaktır ve içinde kırılıp dökülecek, kaybolup gidecek birtakım eşyalar bulunacaktır. Bunlar için ayrıntılı bir liste yapmanız, etrafı rahatsız etmeye ilişkin çeşitli hükümler ilave etmeniz de gerekecektir, çünkü kiracılarınız büyük olasılıkla o süreyi eğlenerek geçirmek isteyen kalabalık bir grup olacaktır. Biraz ayrıntılı düşünürseniz (veya bir-iki kira dönemi geçtikten sonra), eklemek istediğiniz hükümler matbu kira kontratını yetersiz/anlamsız kılabilir. Ben olsam kendi kira sözleşmemi bilgisayarda hazırlar, her seferinde yazıcıdan çıkarıp bastırırdım.
Umarım sorunuzun yanıtını vermişimdir.
Alıntı:
EnginTarhan rumuzlu üyeden alıntı
İlke olarak kontratın süresi maliye ile olan ilişkinizi etkilemez, yani GMSİ verginizi aynı şekilde beyan/tahakkuk/ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca, eğer yasalarda bir değişiklik olmadıysa kira sözleşmesinin yazılı olması dahi gerekmez diye biliyorum. Yeter ki maliyeye doğru beyanda bulunun, sorun çıkmaz.
Ancak, kısa dönem kiraya verdiğiniz konut mobilyalı olacaktır ve içinde kırılıp dökülecek, kaybolup gidecek birtakım eşyalar bulunacaktır. Bunlar için ayrıntılı bir liste yapmanız, etrafı rahatsız etmeye ilişkin çeşitli hükümler ilave etmeniz de gerekecektir, çünkü kiracılarınız büyük olasılıkla o süreyi eğlenerek geçirmek isteyen kalabalık bir grup olacaktır. Biraz ayrıntılı düşünürseniz (veya bir-iki kira dönemi geçtikten sonra), eklemek istediğiniz hükümler matbu kira kontratını yetersiz/anlamsız kılabilir. Ben olsam kendi kira sözleşmemi bilgisayarda hazırlar, her seferinde yazıcıdan çıkarıp bastırırdım.
Umarım sorunuzun yanıtını vermişimdir.
Teşekkür ederim. Sorun olmayacaksa, zabıta gelip "pansiyon işletiyormuşsun" deyip kapatmayacaksa, zaten kira kontratını danışmanlık da alarak kendim hazırlarım. Dediğim gibi yasal olarak vergisini ödeyerek bu işi yapmak istiyorum, 1 aydan kısa süreli kontrat yapılır mı onu bulamadım araştırmalarımda. Pansiyonculuğa sokulmasından çekiniyorum.
Alıntı:
hakansamsa rumuzlu üyeden alıntı
Pansiyonculuğa sokulmasından çekiniyorum.
Doğrusunu isterseniz pansiyonculuğun resmi tanımını bilmiyorum, ama herhalde bir konutun tamamını süresi ne olursa olsun kiraya verince bu pansiyonculuk olmaz. Ne kadar geçerlidir bilemem, ama benim düşüncem pansiyonculuğun bir evin oda da kiraya verilmesi yönündedir ve böyle bir kiralama teorik olarak yıllık dahi olabilir. Kontrata gelince: İstanbul'da kısa süreli kiraya verilen evler var. Belli amaçlara yönelik günlük (ve hatta saatlik) kiralamaları hariç tutarsak, böyle bir kiralama yapana sorabilir veya sanki kiralayacakmış gibi davranıp onların kontratını elde edebilirsiniz. En azından bir temel oluşturacaktır.
Kolay gelsin