Anlaşmalı boşanma maddesi kararda yer almazsa
Merhaba saygıdeğer hukukçular
Ben eşinden sekiz yıl önce anlaşmalı ayrılmış bir bayanım.Ayrılırken protokol maddesinde kızımın velayetinin on bir yaşına gelene kadar evlenmem halinde babaya verileceği yazıyordu,ben de imzalamıştım.Ancak hakim diğer bütün hükümleri kararda yazdığı halde,bu maddeyi sadece ,velayeti anneye bırakılacaktır ve görüş günleri şöyle şöyle olacaktır ,diye belirterek karara geçirdi,bu konuyla ilgili herhangi bir itiraz da olmadı.Şimdi hayatıma yeni birini sokmak ve evlenmek istiyorum,kızım özel okulda okuyor,şu an dokuz yaşında ve iyi şartlarda bakılıyor,babası ise tüm yaz boyunca bır kere bıle görmeye gelmedı çünkü çok yogun,bunun dışında istediği zaman görmesine izin veriyorum ancak kızım pek beraber olmadığı için kaldığı zamanlar ağlıyor,sorum şu affınıza sığınarak,boşanma Protokolü'nde olup kararda olmayan bu madde ilam hükmünde midir?Evlendiğim takdirde babası bu hükme dayanarak dava açarsa velayeti kaybeder miyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Cevap: Anlaşmalı boşanma maddesi kararda yer almazsa
Avukat değilim bu saatte sadece fikir yürütebiliriz. Velayetle ilgili hükümlerin karara geçmesi gerekir. Yani protokole dayalı hüküm Kararda yoksa ortada itiraz yada temyizde yoksa bence değiştirilmiş veya bu şekilde kabül edilmiş sayılmalı. Zaten protole dayanarak sizden çocuğu almak istese ve siz vermek istemezseniz velayet davası açılması gerekecek ve hakim velayeti eşlerden birine bırakılması kararı vermek durumunda kalacak. Oda büyük ihtimal anne olacaktır diye düşünüyorum.
Çok tesekkur edıyorum yorumunuza,bu konuda bir karar okumuştum ,baba annenin bakamadığını ispatla yükümlü değil ancak anne böyle bir durumda babanın bakamayacağını ispatlamak durumundadır diye,dediğiniz gibi kararda sadece velayet annede denildi ancak antlaşma Protokolü'nde evlilik durumunda velayet babaya geçer yazıyordu.
Anne sevigisi ve bakımına muhtaç yaşta olan çocuklar Her zaman annede, Her halukarda çocukların anne ve babadan oluşan Aile ortamında büyümesi gerektiği benimsenir. Çocuğun menfaatleride ön plandadır.
Tesekkur ederım bilgi için,konuyla ilgili benzer bir örnek bulamadım,konu hakkında bilgisi olanlardan yardım rica ediyorum.
Anlaşmalı veya çekişmeli boşanmalarda çocuk genelde anneye verilir.Siz protokole istediğiniz kadar madde koyun,hakim bildiğini yazacak.Oda çocuğun velayeti kime verileceği,eğer nafaka veya tazminat protokolde her iki taraf imzalamışsa yazılan kadar nafakaya hükmeder.Çocuğu görmede yazılanların hepsi klişeleşmiş uzun bir cümledir.
Evlenirseniz ayrıldığınız eski eşiniz velayet davası açar,davayı kazanırsa çocuğun velayetini alabilir.
arkadaşlar benimde böyle bir sorunum var eşimle anşlaşmalı bir şekilde boşandık kızımın velayeti babsında kaldı senede 1ay görme hakına sahibim ama eski eşim her seferinde beni tehdit ediyor ve cocugu bana göstermeyecegini söylüyor sizce bu mümkünmü lütfen yardım edin
Alıntı:
ılgaz rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar benimde böyle bir sorunum var eşimle anşlaşmalı bir şekilde boşandık kızımın velayeti babsında kaldı senede 1ay görme hakına sahibim ama eski eşim her seferinde beni tehdit ediyor ve cocugu bana göstermeyecegini söylüyor sizce bu mümkünmü lütfen yardım edin
Kararda yazılı olan münasebet koşullarına taraflar uymak zorundadır.
Siz belirtilen sürelerde çocuğunuzla görüşmezseniz yasal yaptırımı olmamakla beraber, çocuğunuzu kaybedersiniz, ancak velayeti uhdesinde bulunduran taraf çocuğu göstermez veya vermek istemezse diğer tarafın icra yolu ile alma hakkı vardır.
Çocuğunuzu almaya gittiğinizde karşı taraf buna zorluk çıkartacak olursa, yerel icra dairesinden görevli ve semt karakolundan polis ile çocuğunuzu alabilirsiniz.
İcra işlemleri ücretli olup daha sonra bu bedeli karşı taraftan tahsil edebilirsiniz.
Bu konu ile ilgili aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.
https://www.hukuki.net/showthread.php...ht=#post524108