Kiracılı satın alınan ev/ödenmeyen kira
Merhaba,
Temmuz ayında içerisinde kiracısı bulunan bir ev satın aldım. Kiracının mevcut kontratı 2 ay öncesinde yenilendiğinden ve ben bu evde oturmayı düşünmediğimden, kiracıyı çıkartmak ya da ihtar çekmek vs hiç bir işlem yapmadım. Kiracıya telefon ile durumu bildirip, hesap numarası bilgilerimi verdim. Ancak kiracı ile yeni bir kira sözleşmesi yapmadık. Aylık kira ödemeleri eski kira sözleşmesinde her ayın 1'i ile 5'i arası olarak belirtilmişti, geçen ay evi devraldıktan sonra bir problem olmadan yatan kirada bu ay aksaklık yaşnmaya başladı. Kiracı telefonlarıma cevap vermeyip, mesajlarıma her defasında yarın yatırıyorum şeklinde cevap vermektedir ama yatırmamaktadır. Site aidatının ödemesinde aksaklık yaşanmamakla beraber kirada sıkıntı yaratmaktadır. Konuyla ilgili ilk bir ay içerisinde çekilmesi gerken ihtarı da çekmediğimi göz önünde bulundurursak, bu şartlarda ileride daha da büyük problemler yaşanmaması adına ne şekilde önlemler almam gerektiği ile ilgili fikirlerinizi rica ederim.
Cevap: Kiracılı satın alınan ev/ödenmeyen kira
Öncelikle geçmiş olsun.
Benzer durumu ben de yaşadığım için tecrübeliyim.
Elinizde bulunan kontrat / elektrik - su parası dekontları ve telefon mesajlarının ekran görüntüleri ile İcra Müdürlüğünde dosya açtırıp, kişiye (bilinen adresine) birikmiş borçlarını da hatırlatan, ödeme ve tahliye ihtarnamesi çekeceksiniz.
Süresi içerisinde ödeme yapmayıp, evden çıkmayacak olursa, icra müdürlüğündeki dosyanızı delil olarak dilekçenize ekleyip kişiye dava açacaksınız.
Bu süre içerisinde kişi evden çıktığını size bildirmemişse, borcunu harcını ödememişse eve giremiyor, boşaltamıyor, kiraya veremiyor hatta kontrol amaçlı bile kendi evinize giremiyorsunuz. Bunları yapacak olursanız da suçlu oluyorsunuz.
Kiracı tahliyesi ihtarnamesi örneği..
İHTAR EDEN :.......
VEKİLLERİ :.......
KARŞI TARAF :.......
KONU :
....... kira bedeli ....... sının ödenmesi, ödenmediğinde tahliye ve alacak davası açacağımızın ihtarıdır.
AÇIKLAMALAR :
1-Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda ....... tarihli sözlü kira mukavelesi gereği aylık ....... kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız.
2-Her ayın 1 ile 5 arasında Bankaya yatırmanız gereken ....... ....... kira bedelini bu güne kadar yatırmamış bulunmaktasınız.
3-....... ....... kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz taktirde Borçlar Kanunu 260 maddesi gereğince hakkınızda alacak ve tahliye davası açacağımızı yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz.
İSTEM SONUCU :
İş bu ihtarnamenin tarafınıza tebliğinden itibaren otuz gün içinde ....... ....... kira bedelini ödemeniz, ödemediğiniz taktirde hakkınızda temerrüt nedeniyle tahliye ve alacak davası açacağımızı ihtaren bildiririz.
İHTAR EDEN VEKİLİ.......
SAYIN NOTER :
Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep ederim.
İHTAR EDEN VEKİLİ
Diyelim ki kiracı bu ihtarnameye rağmen ödeme yapmadı ya da tahliye etmedi, bu defa Örnek 13 üzerinden icra takibi yapabilirsiniz. Adliyenin tevzi bürosuna / masasına gidin ve hangi icra dairesine müracaat edeceğinizi öğrenin. Sonra Örnek 13 formu doldurarak elinizdeki belgelerle icra dairesine gidin. İcra memuru arkadaşlar eminim ki size yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklardır. İcra takibini başlattıktan sonra kiracı 7 gün içinde itiraz etmezse ve 30 gün içinde de borcunu ödemezse hemen icra mahkemesine tahliye davası açınız.
Unutmadan ihtarname ve mahkemeye vereceğiniz adres olarak kişinin mernis adresini kullanmanızı öneririm.