Öldürülen kardeşin borçları ne olacak ?
Merhaba Bir Sorunumuz Var Bu Konu Hakkında Bana Yardımcı Olabilirseniz Çok Sevinirim.
Babamın önceki eşinden 3 çocuğu var biz ne kadar abi olarak görsekde onlar bize karşı hep soğuktular o yüzden hiç görüşmüyoruz desek yeridir. farklı bir şehirde yaşıyorlar ben en son daha çocukken bundan 20 yıl önce gördüm onları daha sonra görmedim.
babam 2003 yılında vefat etti babamdan kalan bir küçük arsamız var gece kondu ev 400 metre kare . biz bu evde oturduğumuz için bu güne kadar hiç paylaşımı düşünmemiştik . 2010 yılında babamın önceki eşinden olma abim öldürülmüş biz daha sonradan öğrendik elbette.babamın önceki eşinden olma öldürülen abimin abisi onun adına şirket açmış ve baya bir borcu varmış sonradan öğrendik bunu. veraset ilanı açtırdık daha sonra biz babamdan kalma arsayı mütahite verdik aile kalabalık olduğu için mütahit sorun çıkmaması için tapuyu tek tapu yaptırttı bize herkez tapusunu anneme satış yaptı tapu dairesinde tapu tek tapu olarak birleştirildi daha sonra mütahitle sözleşme yapıldı ve inşaat yaptırıldı kat karşılığı .
ilamda ölen abimin çocuksuz ve eşsiz ölümünden dolayı mirasının bize pay edildiği yazıyordu. hiçbir bilgimiz olmadığı için borcunun olup olmadığını bilmiyorduk normalde reddi miras kişinin ölümünden 3 ay sonra yapılıyormuş fakat biz yapmadık bilmediğimiz için . yeni öğrendikki borcu var. babamdan kalma arsada öldürülen abime 20 metre kare bir arsa düşüyordu ve vefat eden babamın önceki eşinden abimin bize hiçbir mirası yoktur.
sormak istediğim şey biz şuan reddi miras gibi birşey yapamayız sanırım .atıyorum kişinin öldüğünü bilmiyoruz sonradan öğrendik 3 ayı geçmiş yıllar olmuş yinede biz öldüğünü bilmiyorduk dediğimizde reddi miras yine olmuyormu?
5 yıl olacak vefatının üzerinden geçmesine ama geçenlerde bir avukat aramış telekomdan ödenmemiş telefon borcu varmış herkezin 50 şer tl para vermesi gerekdiğini söylemiş bunun üzerine bizde vergi dairesine gidip borç varmı yokmu araştırttık ve 200.000 tl civarında borcu var görünüyor vergi dairesine. :/ ileride bu sorun olurmu bize ne yapmamızı önerirsiniz ne yapabiliriz . ileride devlet kişinin borçlarını tahsil etmek ,isterse kendine düşen 20 metre kare arsadan başka birşey taleb edebilirmi ? yoksa tüm borçlarını kardeşlerden tahsil etmekmi isteyecekler . bizlerinde durumu öyle iyi değil normal bir yaşantımız var allaha şükür ama böyle bize yüklenirse bu borçlar altından kalkamayız.
ve aslında bu borçlar öldürülen abimin büyük abisinin borçları resmi olmasada gerçekte öyleymiş onun adına yapmış herşeyi akrabalardan öğrendik daha sonra tüm aile şahit olsa bu borçların o abime ait olmadığını gerçekte diğer abimin işyerlerinin onun üzerine yaptığını birşey farkedermi?
veraset ilamında şoyle yazıyor muris ... ... ın 23.07.2004 tarihinde , çocuklarından ...... ise muristen sonra boşanmış ve çocuksuz olarak 08.06.2010 tarihinde vefatları ile geriye eşi ile çocukları ..... mirasçı olarak bıraktığı anlaşılmıştır
bu konuda tecrubeli değerli arkadaşlar yardımlarınızı önerilerinizi bekliyorum saygılar.
Cevap: Öldürülen kardeşin borçları ne olacak ?
arkadaşlar çok önemli konu lütfen yardım ve tavsiyelerinizi bekliyorum konu hakkında
Örneğin sizin abi gibi görmeniz, onlara karşı soğuk olmanız gibi konu ile ilgisi olmayan çok fazla detay yazmışsınız ve bu yüzden mesajınız gereksiz şekilde uzun olmuş. Bu yüzden sayfayı açsa da muhtemelen hiç kimse okumamıştır.
Ağabeyinizin ölüm tarihi ?
Babanızın ölüm tarihi ?
Müteahhit ile yaptığınız sözleşmenin tarihi?
Tapunun tek tapu yapıldığı tarih?
bilgilerini yazarsanız daha kolay sonuç alınabilir.
Ancak yinede; ağabeyinizin mirasını reddetmediğiniz için tüm mirasçıları olarak borçlarından da siz sorumlusunuz. Tahsil edilmek istendiğinde sizden talep edilecektir diye düşünüyorum..
Babanızın önceki eşinden olan çocuğu olan abinizin mirasçısı değilsiniz o da sizin mirasçınız değildir onun payının size intikal etmesi miras hukuku çerçevesinde eşsiz ve çocuksuz vefatı sebebiyle babasına geri dönen payının size intikal etmesidir yani siz babanızdan gelen payı iktisap etmişsiniz hülasa onun borçlarından sorumlu olmazsınız payını iktisap etmiş olsanız da borcundan sorumlu olmazsınız bence öyle bir mirasçılık doğarsa da size her zaman reddi miras yapabilirsiniz sorumluluğunuz size intikal eden pay kadar olur.
Alıntı:
Abdullah Yaman rumuzlu üyeden alıntı
Ağabeyinizin ölüm tarihi ?
Babanızın ölüm tarihi ?
Müteahhit ile yaptığınız sözleşmenin tarihi?
Tapunun tek tapu yapıldığı tarih?
bilgilerini yazarsanız daha kolay sonuç alınabilir.
Ancak yinede; ağabeyinizin mirasını reddetmediğiniz için tüm mirasçıları olarak borçlarından da siz sorumlusunuz. Tahsil edilmek istendiğinde sizden talep edilecektir diye düşünüyorum..
babam 23.07.2004 tarihinde vefat etti babama ait bir gece kondu evimiz var haliyle otomatikman annemden olma çocuklara ve babamın önceki eşinden olma çocuklarına miras hakkı doğdu.
vefat eden abim ise 08.06.2010 tarihinde vefat ediyor babamın mirasından payıda vardı ama onun çocuksuz ve eşsiz ölümünden sonra onun miras payıda her mirasçıya pay edildi veraset ilamında şöyle yazıyor .
muris ( ölen abim) vefat eden babamdan sonra boşanmış çocuksuz olarak vefat etmişdir
mütahitle sözleşmeyi 9 kasım 2012 de yapmışız noterden kasım 2012 de tapu tek tapu yapıldı
bina 2014 yılında bitti kat karşılığı arsamızı vermiştik ( not evet sanırım biraz kısa kesseydım daha az öz olurdu ama şimdide açtığım konuyu düzeltemiyorum bu arada ilk konuyu açtığımda babamın ölüm tarihini 2003 yazmışım yanlışlıkla
- - - Updated - - -
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Babanızın önceki eşinden olan çocuğu olan abinizin mirasçısı değilsiniz o da sizin mirasçınız değildir onun payının size intikal etmesi miras hukuku çerçevesinde eşsiz ve çocuksuz vefatı sebebiyle babasına geri dönen payının size intikal etmesidir yani siz babanızdan gelen payı iktisap etmişsiniz hülasa onun borçlarından sorumlu olmazsınız payını iktisap etmiş olsanız da borcundan sorumlu olmazsınız bence öyle bir mirasçılık doğarsa da size her zaman reddi miras yapabilirsiniz sorumluluğunuz size intikal eden pay kadar olur.
öncelikle cevap için çok teşekkür ederim.
burada bir kaç avukata sorduk ama inanın miras hukuku farklı birşey sanırım çok net birşey söyleyemediler o yüzden buraya konu açtım sizin gbi değerli avukatlarımızın bilgilerine başvurmak için.
geçen senede telekomun avukatı aramışdı beni dediler işte borcu var bende dedim ben görmüyorum bilmiyorum dahi nerede olduğunu benımle ne alakası var dedim. geçen gün yine aramış telekom avukatı numara vermiş internet ve telefon faturası varmış ödenmemiş bunları yatırın dediler. neyse ablam gitmiş yatırmış ama orda bu telefon ve adsl kullanılıyor görünüyormuş hala ölen abimin adına. birşeyler var ama anlamış değiliz farklı bir şehirde oldukları için gidipde ilgilenemedikde. miras kısmıda babam vefat edince biz veraset ilamı çıkarttırmışdık orda babamın mirasçıları listesinde ölen abiminde adı vardı tabiki hayattaydı ozaman abim. mütahite sözleşme yapacağımız zaman tekrar yenilendi veraset ilamı biz ozaman öğrendik işte abimin vefat ettiğini veraset ilamında . 4 yıldan fazla bir süre olmuş sadece telekom avukatı aradı oda resmi bir evrak yollamadı sözlü olarak icraya giderse şukadar olur falan dedi ne yapacağımızı bilemiyoruz. elde yok avuçta yok kardeşim gitmiş vergi dairesinden kontrol ettirmiş 200.000 tl ye yakın borç görünüyormuş sadece vergi dairesine 90.000 tl si faizmiş ordaki müdür sizin ödemeniz lazım demiş kardeşime. artık allah bilir başka nerelere borç var elektirik su vs
Babanızın değil abinizin veraset ilamı lazım.
konuyu düzeltmek istedim ama olmadı farklı bir konu daha açıpda forum kirletmekde akıllıca değil burdan biraz daha açıklayıcı şekilde sorunumuzu dile getirmeye çalışıcam
KONU:
kalabalık bir aileyiz babamın önceki ayrıldığı eşinden 4 çocuğu
annemden ise 8 çocuğu var
babam 2014 yılında vefat etti 400 metre kare küçük bir gece kondu arsamız vardı yaşadığımız miras kaldı borcu harcı varsa yatıralım diye veraset ilamı çıkarttık veraset ilamında mirasçılar listesinde önceki eşinden olma çocukların isimleride vardı mirasçı olarak. aynı bizimle eşit şekilde mirasdan payları var olduğu belirtiyor ilamda haliyle.
08.06.2010 tarihinde babamın önceki eşinden olma çocuklarından bir tane abim vefat ediyor haberimiz olmuyor. farklı şehirde olduğu ve hiç görüşmediğimizden haberimiz yok
16.05.2012 yılında babamdan kalma arsayı biz mütahite vermek istiyoruz veraset ilamı yenilenmesi gerekiyor denildi yeniledik ozaman öğrendikki babamın önceki eşinden olma bir abim vefat etmiş.
veraset ilamında şöyle yazıyor
davacı dava dilekçesinde neticen murisi Halis ..( babam) veraset imanı verilmesini taleb etmekle davanın hasımsız olması, delillerinde dilekçeye ekli olup yargılamanın uzamaması için dosya üzerinden yapılan inceleme , dava , nufus kayıtları ile tüm dosya kapsamına göre : muris Halis ... ın 23/07/2004 tarihinde, çocuklarından ismailin ise murisden sonra boşanmış ve çocuksuz olarak 08/06/2010 tarihinde vefatları ile geriye kalan eşi ( annem )ile çocukları ......... mirasçı olarak bıraktığı anlaşılmış olmakla dava hakkında aşağıdaki şekilde hüküm oluşturmak gerekmiştir.
annem için 11 pay
annemden olma çocukları için 3 payı her çocuk için
babamın önceki eşinden olma çocukları için 3 payı her çocuk için
babamın önceki eşinden olma çocuklarıda aradık paylarını peşin olarak istediler bizde bir giriş katı mütahite sözleşme zamanı verip ondan çek aldık abimlere verdik. onlarda anneme satış yaptılar tapuda
mütahitle sözleşmeyi 9 kasım 2012 de yapmışız noterden ve 08 kasım 2012 de tapularımızı birleştirmek için herkez anneme satış gösterdi tapu birleştirildi tek tapu yapıldı.
bina 2014 tarihinde bitti teslim edildi.
borçlarını öğrendik abimin ve bu konuyu açma gereği duydum. reddi miras hakkında hiçbir bilgimiz olmadığı için aklımızın ucundan bile geçmedi bunları sonradan öğrendik.
vefat eden abimden herhangi birşey bize kalmadı işyerleri varmış ne oldu ne bitti haberimizde yok açıkcası.
telekomun avukatı olduğunu söyleyen bir avukat aradı borcu var ödemezseniz icraya gider daha fazla ödemek zorunda kalırsınız demiş. ablam gidip para yatırmış ödenen hattın ölen abimin üzerine olduğu ve hala aktif olarak kullanıldığını söylemişler internet ve telefonun burasıda çok enteresan kim kullanıyor orasınıda bilmiyoruz.
bunun üzerine vergi dairesinden bir tanıdık vesilesi ile izmirdeki vergi dairesinden borç sorgulatmış kardeşim 200.000 tl ye yakın borcu varmış paranın çoğunluğu vergi borcunun faiziymiş. ordaki tanıdık bunu eşerseniz davayı başlatırlar falan demiş daha sgk elektirik vs şeyleride vardır demiş.
biz ne yapabiliriz reddi miras yapılabiliniyormu.
ileride bir dava açılırsa bize dokunurmu ucu .
onun borçlarını bize yıkarlarmı.
kardeşlerin her birine babamdan kalma arsadan 36.000 tl pay geldi kat karşılığı yapıldı daireler ve paraya çevirildi. isteyen üzerine para koyup daire aldı kimiside sadece para aldı sorunsuz uzlaştık.
ileride bir dava açıldımı tüm borçları bizdenmi istenilebilir.
yada sadece onun payına düşen 30.000 tl falanmı taleb edilebilinir ne yapmamızı öneriyorsunuz. özür dilerim biraz uzun oldu konu karışık
- - - Updated - - -
Alıntı:
Babanızın değil abinizin veraset ilamı lazım.
abimin veraset ilamını çıkarmamızımı öneriyorsunuz
Abinizin mirasçısı olup olmadığınız ancak o şekilde anlaşılabilir.
Alıntı:
Abinizin mirasçısı olup olmadığınız ancak o şekilde anlaşılabilir.
merhaba peki abimin veraset ilamını çıkarttırsak
ilamda bizim mirasçı olarak geçmemiz yada geçmemizin anlamı ne olacak?
mirasçı olarak geçiyorsak borçlarını bizen sorabilirlermi. ve geçiyorsak buna itiraz edebilirmiyiz reddi miras gibi 4 yıl oldu vefat edeli ama veraset ilamı çıkarılmadı
mirasçısı olarak geçmiyorsak bu konudan endişe etmemize gerek yokmu?
cevaplar için çok teşekkür ediyorum