Vergi mükellefi annem nasıl emekli olabilir?
Merhabalar,
Annem 1957 doğumlu bugüne kadar sigorta ve bağkur ödemesi 1 gün bile bulunmuyor.
1997 yılında vergi mükellefi olarak lokanta işletiyordu, dükkan annemin üzerine bulunuyordu,yaklaşın 7,8 yıllık vergi mükellefliği bulunuyor.
Vergi mükellefliği numarası var fakat bağkur numarası bulunmuyor. Nasıl emekli olabilir?
Şuanda yine bir işletmeyi üzerine almak istiyor, bu herhangi bir problem teşkil edermi?
Cevap: Vergi mükellefi annem nasıl emekli olabilir?
Annenizin 1 gün bile sigortalı olmadığından ilk defa 4/a ya tabi sigortalı yapsanız bile 7000 gün prim ödemesi gerekir.
Yazınızdan anladığım kadarıyla Annenizin 1997-2005 yılları arasında vergi mükkellefiyeti bulunduğunu ve bunun üzerinden bir bağ-kur tescili yapıp yapamayacağınızı soruyorsunuz .
5510 sayılı kurum kanunu derki; 4/b bağkur sigortalı tescili için kanun yürürlülük tarihinden önce 01.10.2008 den önce SGK ya başvurup bağ kuru açtırmanız gerekiyordu. Bunu da yaptırmadığınızdan geriye dönük mükellefiyetinden bağkura tabi olma imkanı sıfır.
Şimdi burada avukat arkadaşlarımız vardır ve diyeceklerki dava yolu ile tescil sağlarız. Ben SGK nın bu davaların sonuçlarına göre işlem yapan bir biriminde çalışıyorum. Daha sigortalı lehine sonuçlanan dava görmedim.
Keşke daha önceleri prim ödemen olsaydı. Geriye dönük tescil imkanı yok. Net bilgidir.
Bilgine.
Belki yeni çıkacak torba yasada bir imkan verirler bağkur tescili için..
Alıntı:
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Belki yeni çıkacak torba yasada bir imkan verirler bağkur tescili için..
Bildiğim kadarıyla Bu yönde bir çalışma yok.
Ben torba yasayı inceledim. Geriye dönük tescili verme imkanları yok. Diyelim verdiler bu gün için fazladan bir kaç milyon emekli çıkar. Şahıs 1985 yılında Anadoluda herhangi bir yerde ticari araç almış buna tescil verilirse şahıs bu gün emekli.
01.10.2014 e kadar da TBMM tatile girdi. Tatil sonrası artık torbadan ziyada ÇUVAL haline gelen yasaya ekleme yaparlarsa bu kez SSK içinde aynı şeyi yapmaları gerekir.
Bu torba yasa Alacakların yapılandırılması hakkında bir kanun. Dolayısıyla geriye dönük tescil imkansız.
Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.
Şuanda bağkurunu başlatıyoruz biraz geç oldu ama zararın neresinden dönülse kardır mantğı ile. Peki bu durumda ne kadar süre zarfında emekli olabilir.
Bu güne kadar sigortalı olmamış bir bayan,
bu gün bağ-kur a tabi sigortalı olup bağkurdan emekli olmak isterse 9000 gün prim ödemeli.
bu gün SSK lı olup SSK dan emekli olmak isterse 7000 gün prim ödeyip emekliliğe başvurabilir.
Alıntı:
canemi rumuzlu üyeden alıntı
Bu güne kadar sigortalı olmamış bir bayan,
bu gün bağ-kur a tabi sigortalı olup bağkurdan emekli olmak isterse 9000 gün prim ödemeli.
bu gün SSK lı olup SSK dan emekli olmak isterse 7000 gün prim ödeyip emekliliğe başvurabilir.
15 yıl 5400 gün şartlarını tamamladığı tarihte kısmi yaşlılık aylığı alabilir. bu da hiç kesintisiz ödeme yapılırsa en erken 72 -73 yaşı demektir.
Kısmi maaş için anneniz için Erdoğan Kırcalı Beyin dediği doğru ama 73-75 aralığı ödemek isterseniz tercih sizin
İşletme açacak ise, bağkurlu olmuş olacak. Hayat bu bilinmez. Siz başlangıcını yapın, İlerki yıllarda malül duruma düşerse
1800 günlük bir prim dahi lazım olabilir.